D.I.C. Veritas

Glas Srpske, RTRS, SRNA, 08.12.2021, Štrbac: Crtani film u kojem su Srbi prikazani kao štakori – žestoka indoktrinacija najmlađih [Video]

Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da je crtani film “Domovinski rat za najmlađe”, u kom su Srbi prikazani kao štakori /pacovi/ koji terorišu Knin, nastavak takmičenja da se Srbi prikažu u najgorem svjetlu te da bi se potkrijepio zvanični hrvatski državni narativ o Srbima i ЈNA kao agresorima i o “jadnim Hrvatima” koji su se odbranili od tih “zlih Srba” i “zlih vojnika”.

- Koristeći taj narativ iz 90-tih, oni vrše reviziju i rehabilitaciju ustaštva, NDH, sve je to negdje povezano, a Srbi su tu uvijek ona ružna, prljava, zla strana - rekao je Štrbac Srni.

On je naveo da je film dobio iz Hrvatske i prije nego što je postavljen na društvene mreže, te da je jasno da je “trubadur iz Čavoglave”, koji uz zvuke melodije pjesme o vojvodi Đujiću zauvijek izvodi pacove iz kraljevskog grada Knina i odvodi do velikog traktora koji će ih sve zajedno i zauvijek odvesti preko Drine, niko drugi nego “proslavljeni” hrvatski pjevač Marko Perković Tompson.

- On je iz Čavoglava, ko će biti drugi, a Marko pjeva i onu pjesmu “Srbi bježte preko Drine …” - rekao je Štrbac.

On je naglasio da se ovaj crtani ne može gledati izdvojeno i naveo da je u pripremi video-igrica “Vukovarska bitka” na kojoj rade vrhunski programeri, a da je još 2008. godine plasirana igrica u vidu “Ne ljuti se čovječe” koja je prikazivala vojno-policijsku akciju “Oluja”.

- To se prodavalo djeci naravno, sve je to priprema za djecu predškolskog uzrasta. To je jedan vid žestoke indokrinacije, koja traje u kontinuitetu, tako da sam ja i ovo odgledao, taj crtać u tom smislu, da se prikazuju ti događaji 90-tih da se potkrijepi taj državni narativ. Oni vrše reviziju i rehabilitaciju ustaštva, NDH, sve je to negdje povezano, a Srbi su tu uvijek ona ružna, prljava, zla strana – rekao je Štrbac.

Animirani crtani film “Domovinski rat za najmlađe”, počinje u bajkovito prikazanom Kninu, čiji mir i ljude /Hrvate/ koji žive u njemu remete štakori /Srbi/ koji ne samo da ih potkradaju i maltretiraju nego su odlučili da svi moraju živjeti u jednoj “čistoj štakorskoj državi”.

- A, kada se, kako narator crtanog kaže, činilo da više nema nade i da su štakori pobijedili pojavio se svirač iz Čavoglava sa čarobnom frulom koga štakori nisu u početku shvatili ozbiljno pa su nastavili sa “velikoštakorskom agresijom, sve dok im nije zasvirao omiljenu melodiju, pa su začarani izašli iz Knina pjevajući pjesmu o vojvodi Momčilu Đujiću i Dinari - ispričao je Štrbac.

Čak je i jedan štakor, dodao je on, koji se kolebao krenuo za njima, a kapija Knina se zauvijek zatvorila.

Znajući šta štakori i najviše žele, dodaje Štrbac, svirač ih je namamio u “čarobni traktor”.

Crtani, koji traje dva minuta i devet sekundi završava riječima: “Čim su štakori ušli u traktor nestali su zauvijek sa ovih područja i svi su živjeli sretno do kraja života”.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.