D.I.C. Veritas

РТРС,Срна,10.03.2017., Обијено пет православних храмова у Далмацији

У Далмацији је обијено пет православних храмова, саопштила је Српска православна црква /СПЦ/, изразивши забринутост због овог до сада невиђеног вандалског чина.

У саопштењу Епархије далматинске наводи се да је полицијска станица у Дрнишу установила да је између 6. и 8. марта обијено пет православних храмова у дрнишком крају.

Полиција је приликом увиђаја утврдила да, осим нестанка мањег износа новца, на тим вјерским објектима није причињена већа материјална штета.

Обијене су Црква Светог Јована Крститеља у Баљцима, Црква Светог Луке у Штикову, Црква Светог Георгија у Кричкама, Црква Светог Јована Крститеља у Миочићу и Црква Свете Петке у Кањанима.

“Имајући у виду да је Црква Светог великомученика Георгија у Кричкама обијена и прије 15 дана, истовремено кад и Црква Светог великомученика Георгија у Велушићу, наглашавамо са осудом и забринутошћу да је ово досад невиђени вандалски чин”, истиче се у саопштењу.

На мети напада су, како се наводи, православне светиње на дрнишком подручју, а оштећења богомоља, духовног и културног насљеђа овог дијела Далмације, макар и незнатна, напаснички су чин вријеђања части и достојанства православних вјерника.

Епархија је изразила наду да ће полиција пронаћи починиоце и предузети одговарајуће законске мјере.

“Посебни чин напасника, засад неоткривених и непознатих мотива, свакако погађа вјерска и људска осјећања сваког хришћанина, потомка предака који су споменуте храмове побожно и неимарски изградили”, истиче се у саопштењу.

Епархија далматинска напомиње да улаже велики напор и труд да обнови и сачува српске православне светиње, што треба да чини и истрајава и убудуће.

“Молимо вјерни народ да обрати пажњу и обавијести парохијског свештеника уколико на храму примијете нешто сумњиво, видљив изглед уништавања наше светиње”, истиче Епархија.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.