D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 10.03.2017., “Veritas”: Više od 20 godina se zna za grobnicu sa srpskim žrtvama u Šašu

Dokumentacioni-informativni centar “Veritas” saopštio je da se više od 20 godina zna da su na lokaciji Šaš u opštini Sunja u Hrvatskoj bile pokopane srpske žrtve “Oluje”, a da je za devetoro davno potvrđena i preliminarna identifikacija.

U saopštenju, povodom završetka ekshumacije ostataka 13 srpskih žrtava sa mjesnog groblja Šaša, navodi se da je na toj lokaciji bilo pokopano 15 posmrtnih ostataka, od kojih je pet bilo pod imenom, a ostali pod oznakom NN.

“Veritas” se u ovoj tvrdnji poziva na “Popis poginulih lica u akciji `Oluja` sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka” koji je Hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine.

Na lokaciji Šaš kod Sunje pod imenom Mile Bašić, prema “Veritasovim” saznanjima, pokopan je Borislav Bašić /68/, a tu su pod imenom pokopani još i Petar Dobrić /63/, Mara Gojsavić /65/, Nikola Kurilj /72/ i Miljka Kurilj /71/ svi civili iz Šaša, Komogovine i Živaje.

Na hrvatskom spisku nalazilo se i ime Nikole Batnožića, za kojeg je “Veritas” utvrdio da je živ, a pod njegovim imenom da je vjerovatno pokopan Đuro Žegarac /42/.

Na osnovu protokola neidentifikovanih posmrtnih ostataka sa ove lokacije, koje je hrvatska strana dostavila srpskoj krajem devedesetih godina prošlog vijeka, porodice su preliminarno identifikovale još četiri osobe.

Identifikovani su Boško Knežević /42/, Božo Vladića /25/, Miroslav Vidaković /36/ i Ljuban Medaković /58/, svi pripadnici Srpske vojske Krajine /SVK/ iz Slovinaca i Šaša.

Njihove porodice, koje od egzodusa žive u Srbiji, još su u decembru 2004. godine zatražile ekshumaciju njihovih posmrtnih ostataka.

Prema “Veritasovim” saznanjima, prije ove grupne ekshumacije sa ove lokacije, pojedinačno su ekshumirani posmrtni ostaci Mare Gojsavić i još jedne osobe.

Sve grobove sa imenima godinama unazad su posjećivale porodice i oni su održavani.

“Veritas” podsjeća da je trećeg dana od početka “Oluje” grupa civila iz Komagovine kamionom krenula prema Republici Srpskoj, ali su ih na putu prema Kostajnici zaustavili pripadnici Hrvatske vojske.

Oni su, iako su upozoreni da se u kamionu nalaze civili, otvorili vatru, pri čemu je ubijena Mara Gojsavić, dok je nekoliko civila lakše i teže ranjeno.

Miroslav Vidaković, Božo Vladić i Boško Knežević krenuli su 5. avgusta 1995. godine automobilom “lada-samara” prema Republici Srpskoj, ali su ih na putu od Kostajnice prema Crkvenom Boku, u predjelu Zelenik-Evin budžak, presreli hrvatski vojnici i bez ikakvog upozorenja na njih otvorili vatru, u kojoj su sva trojica ubijena.

“Veritas” upozorava da sa informacijama o pogibiji ovih civila i vojnika raspolaže i hrvatsko pravosuđe, ali za ove zločine još niko nije procesuiran.

U posljednjih 70 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine /RSK/ ekshumirano je ukupno 1.464 posmrtnih ostataka srpskih žrtava, od čega su do sada identifikovana 1.023 posmrtna ostatka.

Na “Veritasovom” spisku nestalih još se nalazi 1.820 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991-1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima su 1.294 civila, od kojih 501 žena.

“Veritas” raspolaže pouzdanim podacima o još 292 registrovana grobna mjesta, u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području u istom periodu, i koji i 22 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

“Veritas” ističe da porodice srpskih žrtava vrijeđa izraz “humana asanacija terena” koji u svojim saopštenjima koristi hrvatska strana kada je riječ o srpskim žrtvama, jer taj izraz potpuno zamagljuje ko je i zašto prije asanacije pobio te ljude.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.