D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 10.03.2019, Штрбац: Ухапшен српски повратник Мирослав Мачак

Директор Докумантационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је Срни да је у Хрватској ухапшен Мирослав Мачак, повратник у Островицу код Бенковца, чије име Жупанијско тужилаштво у Сплиту није објавило, док је његове године погрешно навело.

Говорећи о Мирославу Мачку, који је ухапшен 7. марта због сумње да је починио наводни ратни злочин, Штрбац је навео да је питање колико се ту ради о класичном кривичном дјелу, а колико о ратном злочину.

- Мирослава Мачка, чији је покојни брат Милан, према тврдњама Хрвата, убио једног старца Хрвата у селу Лишани Островички, терете да је у вријеме убиства био са Миланом, да је имао полуаутоматску пушку и да му је помогао у убиству јер је, као могао предвидјети шта ће његов брат урадити, а у томе га није спријечио – објаснио је Штрбац.

Он је навео да у истражном рјешењу Жупанијског тужилаштва у Сплиту, које су пренијели хрватски медији, није наведено име Мирослава Мачка, а погрешно су наведене и његове године.

- Ми знамо тачне податке. Дала их је њихова полиција. Они су претходно у истрази штитили његово име. То је исто као код Зорана Тадића. Још није ни отворена истрага, а цијели свијет пише о њему као о монструму из Шкабрње – напоменуо је Штрбац.

Према његовим ријечима, хрватској полицији се то што изиграва прописе у Тадићевом случају вратило као бумеранг.

- Полиција је на конференцији послала поруку да ће тражити његово изручење. Знали су његову адресу у Аустралији и шта је човјек могао када су га већ осудили на основу кривичне пријаве већ да спакује кофере и бјежи у Србију чије држављанство има, а зна да Хрватска и Србија немају споразум о изручењу. Сада кажу да му је Штрбац организовао бјекство и преварио полицијске органе Аустралије – рекао је Штрбац.

Он сматра да је хапшење Мачка начин да Хрвати одрже тезу да је Хрватска настала на великосрпској агресији, те су им стога стално потребни “нови агресори и ратни злочинци”.

Штрбац је подсјетио да су четири суда у Хрватској од почетка године актуелизовали двадесетак случајева против Срба тако што су поднијели кривичне пријаве, донијели рјешења о покретању истраге, подигли оптужнице, донијели пресуде.

- Тужилаштва и судови у Сплиту, Ријеци, Осијеку и Загребу свакодневно “производе” ратне злочине. То је невјероватно и то ће потрајати. У Хрватској се буквално сваки дан суди неком Србину или се отвори нова истрага, а као ратни злочин се третира и крађа и малтретирање и шта све не – каже Штрбац.

Штрбац је поновио да је став “Веритаса” да свако треба да одговара за учињен злочин, али да је досадашња пракса показала да су многе тужбе неосноване јер је од 62 Срба екстрадираних у Хрватску трећина ослобођена.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.