D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 12.05.2017., Štrbac: Optužnicama poručuju Srbima da se ne vraćaju u Hrvatsku

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da Hrvatska stalnim podizanjem optužnica protiv Srba šalje poruku Srbima da se ne vraćaju, te istakao da je stalno održavanje tenzije najperfidniji način da održe etničku i demografsku sliku koja je uspostavljena i tokom zločinačke akcije “Oluja”.

Štrbac je rekao i da Đokica Petrović i Siniša Kanberević, koje je Osiječko-Šupanijsko državno tužilaštvo optužilo za ratni zločin u Vukovaru, uopšte nisu bili na licu mjesta kada se desio događaj za koji su optuženi, naglasivši da se ponavlja praksa neutemeljenih optužnica.

“Šalju nam poruku da se niko ne vraća. Niko nikada ne zna. Evo ovdje kod mene danas je dvadesetak ljudi. Svi su na potjernicama Hrvatske. Svaki dan neko dobije novu istragu, optužbu i to je ta poruka”, istakao je Štrbac.

On je dodao da treba održati mišljenje koje je ušlo u udžbenike istorije u Hrvatskoj i njihove enciklopedije da su Srbi tamo bili agresori, a oni – Hrvati vodili odbrambeni rat.

“Šalju nam poruku da se niko ne vraća. Niko nikada ne zna. Evo ovdje kod mene danas je dvadesetak ljudi. Svi su na potjernicama Hrvatske. Svaki dan neko dobije novu istragu, optužbu i to je ta poruka”, istakao je Štrbac.

“Bićemo gonjeni… ova generacija, dok god smo živi. Oni ne smiju odustati od toga. Na žalost – može im se. Oni su ušli u te evroatlantske integracije, EU, NATO i to im olakšava situaciju jer su Srbi medijski i sudski proglašeni kao loši momci. Svi se sad mogu iživljavati nad Srbima, ne samo u Hrvatskoj, već svuda. Pogledajte samo albanske prijetnje”, rekao je Štrbac.

Umjesto da procesuiranje Srba za ratne zločine u Hrvatskoj jenjava, istakao je Štrbac, taj se proces intenzivira, dodavši da je samo prošle godine podignuta optužnica protiv 95 ljudi.

“Ovog proljeća sudovi u Hrvatskoj kao nikada do sada zakazuju nove rasprave i skoro svaki dan gledamo nova ročišta pred okružnim sudovima u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Naravno – optuženi su Srbi”, rekao je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.