D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 13.07.2017, Štrbac: Hvaleći “Oluju” Matis hvali američku vojsku

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da ga nisu iznenadile pohvale američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa na račun hrvatske akcije “Oluja”, s obzirom na to da su u njenom planiranju učestvovali penzionisani američki generali iz organizacije MPRI, koja je produžena ruka američke Vlade.

Hvaleći `Oluju`, Matis zapravo hvali svoju državu i američku vojsku, jer su njihovi penzionisani generali kreirali i Pustinjsku oluju, a po istoj strategiji su planirali i hrvatsku `Oluju`”, rekao je Štrbac.

On je naveo da je organizacija MPRI bila produžena ruka američke Vlade za izvođenje prljavih poslova širom svijeta, među koje spadaju građanski ratovi kao na prostoru bivše Јugoslavije.

Štrbac kaže da su SAD preko organizacije MPRI obučavale, naoružavale, planirale i učestvovale u izvođenju “Oluje”.

“Ako ste vi kreator, u ovom slučaju SAD, onda je u interesu ministra odbrane te zemlje da u najboljem svjetlu prikaže tu operaciju”, dodao je Štrbac.

On ističe da je Matis iznio stav vojnika i da nije govorio o posljedicama “Oluje”, a od političara se može očekivati da kažu da su se “Hrvati malo zaigrali, da su napravili i zločine, jer se nisu do kraja pridržavali planova i dogovora”.

Prema njegovim riječima, Matis nije rekao da je “Oluja” etički čista, kao što je svojevremeno izjavila hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović u Kninu na proslavi godišnjice, pa su tada mnogi govorili da se prevarila i da je mislila “etnički čista”.

Štrbac kaže da je čuo snimak Matisove izjave i da u njoj nije bilo ni riječi o posljedicama, nego o uspjehu sa vojničkog aspekta.

“Sa tog aspekta gledano, ne može se drugačije ni protumačiti, jer je cilj bio da se zauzme prostor koji su držali Srbi i oni su ga i zauzeli. Amerikanci su pomogli obučavanjem, naoružavanjem, planiranjem i učestvovanjem u samom izvođenju, ali su Hrvati otišli i korak dalje, pa su počinili zločine”, rekao je Štrbac.

On je dodao da ne vjeruje da su Amerikanci u tim planovima predvidjeli da se počine zločini i da se prostor etnički očisti, ali da su Hrvati iskoristili situaciju kada im se pružila šansa.

“Otišli su i korak-dva dalje da dobiju etnički čiste prostore”, rekao je Štrbac i dodao da je akcija “Oluja” daleko od etički čiste, o čemu govore i žrtve.

On je podsjetio da su Krajišnici 2010. godine pred Federalnim sudom u Čikagu tužili organizaciju MPRI za saučesništvo u genocidu i tražili iznos više od 10 milijardi za duševne boli i izgubljeni zavičaj, što je završilo nagodbom prošlog oktobra.

“Niko ne zaključuje nagodbu, ako nema osjećaj krivice za to što se desilo”, ocijenio je Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.