D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 15. 11. 2023, Štrbac: Glavaševo bjekstvo u BiH očekivano, vjerovatno više neće ići u zatvor

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da je bilo očekivano da će nekadašnji gospodar života i smrti u Osijeku Branimir Glavaš, nakon što mu je u Hrvatskoj izrečena prvostepena presuda od sedam godina zatvora, ponovo pobjeći u BiH jer mu nije određen istražni zatvor, te da, vjerovatno više i neće ići u zatvor.

On je naveo da je predsjednik sudskog vijeća napravio propust time što Glavašu nije odmah odredio istražni zatvor.

- Ovako mu je omogućio, a možda i tu ima nekakve namjere, da može ponovo pobjeći u rodnu Hercegovinu u BiH jer je tamo obnovio kuću i proveo neko vrijeme – rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, kako sad stvari stoje vjerovatno će se i realizovati Glavaševa izjava “da više nijedan dan neće provesti u zatvoru”.

- Prema nekim mojim procjenama, u praksi bi se moglo realizovati to što je Glavaš rekao da više neće ni ići na izdržavanje ostatka kazne. To znači da bi recimo mogao u međuvremenu da premine jer nije baš ni zdrav, ima i godina ili da ponovo bude ukinuta ta presuda, pa da se vrati na ponovno suđenje. Sve su to moguće varijante, tako da je to njegovo bjekstvo po meni bio očekivan potez – naveo je Štrbac.

Komentarišući Glavaševu tvrdnju da je prvostepena presuda protiv njega politička namještaljka i da sud nema nijedan dokaz protiv njega, Štrbac je rekao da će o tome da li ima dokaza odlučiti Viši sud, naglasivši da je dovoljan dokaz to što je Glavaš osuđen po komandnoj odgovornosti.

- Nije on lično osuđen da je ubio te ljude, nego upravo po komandnoj odgovornosti. Bio je optužen da je čak lično učestvovao u mučenjima, ubijanjima, ali je poslije izmijenjena ta optužnica i ostalo je ovo – komandna odgovornost. Svi znaju da je on bio gospodar života i smrti kroz ratni period i dugo poslije rata, dok je bio u ljubavi sa HDZ-om i da se bez njegovog znanja ništa nije moglo uraditi na području Osijeka – rekao je Štrbac.

On je ukazao na to da niko do sada nije dovodio u pitanje Glavaševu komandnu odgovornost, pa je očekivano da je pobjegao kad je već imao odstupnicu u BiH u kojoj će sad mirno uživati u penziji.

- Ako je izdržao pet godina i tri mjeseca i to mu se uračunava u ovu kaznu od sedam godina, očekivano je da više neće ići u zatvor. Sad je izbjegao ovaj istražni zatvor do pravosnažnosti presude, a i ako bude potvrđena presuda o krivici onda će biti preinačena u odluci o visini kazne. Ne bi to bio prvi put u Hrvatskoj da mu pokriju to što je do sada odradio – rekao je Štrbac.

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš, koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je na svom Fejsbuk”nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mjestu Drinovci, u opštini Grude.

- Imam dva pasoša. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Stvarao sam ovu državu, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti nijedan dan u zatvoru – rekao je Glavaš za Srnu.

Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju u slučajevima “Selotejp” i “Garaža” 27. oktobra nepravosnažno osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine. Glavašu tada nije određen istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, prema kojoj je već odslužio dio kazne.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.