D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 20.06.2021, Zločin nad Srbima na Miljevačkom platou nekažnjen nakon 29 godina

Sutra se navršava 29 godina od zločina Hrvatske vojske nad 40 Srba, pripadnika teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou kod Drniša, koji se dogodio u prisustvu Unprofora i za koji još niko nije kažnjen.

Iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” podsjećaju da je 21. juna 1992. godine Hrvatska vojska napala položaje srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou i preuzela kontrolu nad sedam sela.

Uoči napada je hrvatska strana zatražila od srpske da se uzdrži od eventualnih provokacija zbog Međunarodnog festivala djeteta, koji je taj dan trebalo da počne u Šibeniku, da bi isto to jutro bezobzirno napala srpske položaje.

Bio je to prvi veći napad vojnih snaga Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu /RSK/ nakon što je Unprofor preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSK. Savjet bezbjednosti UN je 30. juna iste godine donio Rezoluciju 762 kojom osuđuje akciju i traži povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, što Hrvatska odbija.

U napadu je ubijeno 40 srpskih teritorijalaca, od kojih su većinu hrvatski vojnici masakrirali nakon predaje. Preživjele srpske zarobljenike su, pod prijetnjom smrću, natjerali da ih bace u krašku jamu namijenjenu za glomazno smeće.

Hrvatska radiostanica Split, u maniru krajnjeg cinizma, više puta je emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim pogrdama, podsjećaju iz “Veritasa”.

Od 17. jula do 1. septembra iste godine, hrvatska strana je srpskoj preko Unprofora predala 21 tijelo.

Predate su i kosti izvađene uz pomoć speleologa iz jame, spakovane u 20 vreća i izmiješane sa kostima životinjskog porijekla, što je u velikoj mjeri otežavalo identifikaciju.

Od dijelova kostiju sastavljeno je 40 tijela, od kojih je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, a 12 neidentifikovanih pokopano je u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gdje se i danas nalaze.

Poslije pada RSK, ni međunarodna zajednica, ni Hrvatska nisu pokazale interesovanju da ti posmrtni ostaci budu ekshumirani i identifikovani savremenom DNK metodom.

Preživjeli zarobljenici, njih 17, su nakon tortura u zatvorima “Kuline” u Šibeniku, “Lora” u Splitu i “Kerestinac” u Zagrebu, razmijenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Nakon dugogodišnjeg vođenja krivičnog postupka, Županijski sud u Splitu je u septembru 2014. osudio pripadnike Hrvatske vojske Antu Babca na tri godine i osam mjeseci i Mišu Јakovljevića na tri godine zatvora zbog ubistva ratnog zarobljenika Miroslava Subotića, pripadnika Teritorijalne odbrane RSK iz kninskog sela Ervenik.

Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima, niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom, navode iz “Veritasa”.

Zločin na Miljevačkom platou zabilježili su počinioci i na videotraci koja se neposredno poslije događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.