D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 22.01.2022, Služen parastos za 348 ubijenih Srba u hrvatskoj akciji “Maslenica”

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos povodom 29 godina od stradanja Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu u hrvatskoj akciji “Maslenica”, u kojoj je ubijeno 348 vojnika i civila, a među njima 35 žena i troje djece.

Nakon pomena predstavnici Udruženja nestalih i poginulih lica “Suza” položili su vijence i cvijeće kod spomenika srpskim žrtvama u Tašmajdanskom parku.

Od ukupnog broja žrtava u hrvatskoj akciji “Maslenica” rasvijetljena je sudbina 337 lica, dok se 11 vode kao nestala, uključujući i šestoro civila, među kojima su tri žene.

Prema raspoloživim podacima, u periodu od nekoliko mjeseci nakon akcije u zbjegovima je umrlo još 165 osoba, mahom starijih.

Akcija je počela 22. januara 1993. godine i bila je treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN, a u njoj su najviše stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz tih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, a njihova imanja su opljačkana, opustošena i uništena.

Spomenici kulture, groblja i crkve oskrnavljeni su ili porušeni, među kojima su Dvori Јanković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija /osveštana 1675. godine/, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, Crkva Svetog Georgija u Smokoviću iz 16. vijeka i Crkva Svetog Ilije u Kašiću, koja je osveštana 1872.

Akciju “Maslenica” planirali su i izveli hrvatski generali Јanko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika Hrvatske i vrhovnog komandanta oružanih snaga Franje Tuđmana.

Tokom agresije na južni dio Republike Srpske Krajine načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je Albanac sa Kosova i Metohije i bivši oficir ЈNA Agim Čeku, od čijih je granata, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, stradalo najviše civila.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.