D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 25.04.2017, Štrbac: Ekshumirani su Srbi – izraz “humana asanacija” vrijeđa

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da se zna identitet 36 Srba čiji su ostaci ekshumirani na Novom groblju u Glini, iako je hrvatska strana saopštila da je “riječ o neidentifikovanim posmrtnim ostacima iz `domovinskog rata` osoba poginulih 1995. godine, koji su nakon provedene `humane asanacije` bili ukopani u pojedinačnim grobnicama”.

Štrbac je podsjetio da je Komisija Vlade Srbije za nestala lica, čiji su predstavnici kao stručni saradnici prisustvovali ekshumaciji, saopštila da je riječ o Srbima žrtvama hrvatske akcije “Oluja”, među kojim je i jedno dijete.

On je ukazao da su prema “Popisu poginulih lica u akciji `Oluja` sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka”, koji je Hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na groblju u Glini bila pokopana 44 posmrtna ostatka.

Prema njegovim riječima, dječiji posmrtni ostaci, vjerovatno, pripadaju šestomjesečnom Mili Vujiću, koji je zajedno sa roditeljima – majkom Gordanom /Bilbijom/ i Nedjeljkom stradao 7. avgusta na obroncima Petrove gore.

“U uvjerenju da su njihovi posmrtni ostaci potpuno uništeni, Nedjeljkovi roditelji su povukli zahtjev za traženje njegovih posmrtnih ostataka, dok Gordanini roditelji, koji žive u Prijedoru, i dalje tragaju za kćerkom i unukom. Ekshumacija dječijih posmrtnih ostataka na Novom groblju u Glini daje nadu da je, ipak, nešto od njih ostalo, a da li je nada opravdana pokazaće identifikacija metodom analize DNK-a”, naveo je Štrbac.

On je istakao da porodice žrtava vrijeđa izraz “humana asanacija terena”, koji u svojim saopštenjima sa ekshumacija, kada je riječ o Srbima, koristi hrvatska strana, naglasivši da taj izraz potpuno zamagljuje ko je i zašto prije asanacije ubio te ljude.

U posljednjih 17 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/ ekshumirano je ukupno 1.500 tijela Srba, od čega je do sada identifikovano njih 1.023.

Na “Veritasovom” spisku nestalih još se nalazi 1.821 lice srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i bivše RSK.

Među nestalima je 1.296 civila, od čega 501 žena.

“Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 256 registrovana grobna mjesta, u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci Srba stradalih na tom području.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.