D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 26.05.2017., Na suđenju kapetanu Draganu svjedoci pohvalno o optuženom

Pred Županijskim sudom u Splitu, gdje je nastavljeno suđenje za navodni ratni zločin Draganu Vasiljkoviću zvanom Kapetan Dragan, četiri svjedoka odbrane pohvalno su se izrazila o optuženom i navela da je riječ o profesionalnom vojniku.

Svjedok Branko Lakić rekao je da u kuhinji Nastavnog centra za obuku vojske u Bruškoj nije radio Pero Dragišić, niti da takvu osobu poznaje. Ovim svjedočenjem je diskreditovan iskaz svjedoka optužbe Pere Dragišića, kao krunskog i jedinog svjedoka optužbe o navodnom ubistvu dva hrvatska vojnika zarobljena u selu Dragišić. Ovaj svjedok tvrdio je da je ovaj zločin vidio jer je radio kao kuvar u Centru za obuku.

Svjedok Vujo Kusalo potvrdio je da je u Okružnom zatvoru u Kninu radio od avgusta 1991. godine, gdje je o svim zatvorenicima vođena pedantna evidencija. Kusalo je dodao da Kapetana Dragana nikada nije vidio u prostoru zatvora.

Miloš Krnjeta svjedočio je o osnivanju Nastavnog centra Bruška i naveo da je glavni instruktor za obuku u tom centru bio  Kapetan Dragan, koji je bio izuzetno profesionalan. Istakao je da je u kampu vladala disciplina i strogo profesionalni odnos.

Svjedok Slobodan Tarbuk potvrdio je da je na području Gline u junu i julu 1991. godine boravila tenkovska jedinica ЈNA koja je služila kao tampon zona između sukobljenih strana. Demantovao je navode tužilaštva da je Kapetan Dragan komandovao tenkovima ЈNA. Dragan Vasiljković optužen je i da je tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice ЈNA izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, te prigradsko naselje Јukinac, sela Gornji i Donji Viduševac. Prema optužnici, tokom tog napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili, od kojih je jedan strani novinar.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.