D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 26.11.2021, Štrbac: Hapšenje Srbina na osnovu indicija, da bi opravdali plate

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, Savo Štrbac, izjavio je Srni da Srbin Јovan Baljak koji je uhapšen u Hrvatskoj zbog navodno počinjenog ratnog zločina nije bio na evidenciji Veritasa te da je, najvjerovatnije, kao i mnogi drugi Srbi uhapšen samo na osnovu indicije da bi na desetine hrvatskih inspektora koji rade na slučajevima ratnih zločina opravdali svoje plate.

- A indicije nisu dokazi. Privode i ljude koji su se vratili i žive u Hrvatskoj. Baljak je, po svemu sudeći živio tamo i sad su ga, evo našli – rekao je Šrtbac i dodao da u evidenciji Veritasa nema ni pokojnog Nikole Ilića, kojeg hrvatske vlasti sumnjiče da je zajedno sa Baljkom ubio hrvatskog civila Јosipa Levaka.

Štrbac je naveo da je u slučaju Baljak interesantno da je istraga tek danas otvorena i naglasio da je uvidom u službenu stranicu Državnog tužilaštva Hrvatske zaključio da ga prati niz nelogičnosti.

On je naveo da je Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podnijelo zahtjev istražnom sudiji za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenog Baljaka zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

- Vrlo je interesantno i nelogično da je istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odbio prijedlog ovog državnog tužilaštva, znači nije prihvatio njihov prijedlog i nije mu odredio pritvor, pa će tužilaštvo podnijeti žalbu na to rješenje sudije – kaže Štrbac.

Prema njegovim riječima, ovo se može tumačiti na razne načine.

- Očito, iako to ne piše nigdje, da sudija smatra da nema osnova da se ovaj čovjek drži u pritvoru. A tu se mogu i dalje izvoditi razne kalkulacije, da možda nema doljno osnova da je čovjek počinio to za šta se tereti, jer je veoma neobično da nekom Srbinu koji je osumnjičen i protiv kojeg je otvorena istraga za ratni zločin sudija ne odredi i pritvor i istražni zatvor, kako kažu u Hrvatskoj – rekao je Štrbac.

On je naveo da je Baljak šesti uhapšeni Srbin u protekloj godini, a da ih je na desetine procesuirano.

- U septembru ove godine u 20 predmeta je bilo zakazano glavno ročište pred optužnim vijećima i glavni pretresi koji obuhvataju 80 optuženih, takav trend je nastavljen i u oktobru, u novembru je bilo nešto manje onih koji su izvedeni – rekao je Štrbac.

On je ukazao da je u izvještaju Državnog tužilaštva Hrvatske iz septembra 2017. godine, navedeno da je u toj državi od 1991. godine, od kada se u njoj vode postupci zbog krivičnih djela ratnih zločina, pa do 30. juna 2017. godine pokrenuti krivični postupci protiv 3.556 osoba, od kojih su tek oko 1,5 odsto bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

- Ukupan broj procesuiranih danas je još veći s obzirom na to da se svake godine procesuira na desetine osoba. Procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući hapšenja, suđenja i puštanja iz zatvora, postala je svakodnevna i uobičajena pojava – rekao je Štrbac.

Hrvatski portal Indeks prenio je ranije danas da je sisačko-moslavačka policija uhapsila Srbina Јovana Baljka /61/ sa područja Hrvatske Kostajnice, kojeg sumnjiče za ratni zločin 1992. godine u Rosuljama.

On se sumnjiči da je kao pripadnik vojske iz SAO Krajine sa, sada pokojnim Nikolom Ilićem, ubio hrvatskog civila Јosipa Levaka /70/.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.