D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 29.07.2018, Štrbac: Za pet godina u Hrvatskoj će biti manje od tri odsto Srba

Iz Hrvatske je u proteklih dvadesetak godina nestalo više od 400.000 Srba, a za pet godina, zbog “tihog egzodusa” usljed nemogućnosti da ostvare elementarna prava, biće premašena projekcija establišementa Franje Tuđmana o svođenju Srba na manje od tri odsto, kaže direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On kaže da je, prema podacima “Veritasa”, samo u “Oluji” protjerano više od 220.000 od 230.000 Srba koliko je živjelo u tom dijelu Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Dalmacije.

Ubijeno je oko 2.000 Srba, a svake godine dopisuju se nova imena, jer, kako navodi Štrbac, nisu sve porodice prijavile svoje ubijene članove, pa su tako, ove godine dopisana imena još dvoje ljudi ubijenih u “Oluji”.

Štrbac precizira da se na evidenciji “Veritasa” nalaze imena 1.861 poginule i nestale osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 1.211 civila, a među njima 548 žena.

“Nismo `naduvavali` brojke, jer su i ove, realne, zastrašujuće”, rekao je Štrbac za “Večernje novosti”.

Komentarišući najavu da će hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović 5. avgusta, povodom 23 godine od operacije “Oluja” uručiti odlikovanja optuženim ratnim zločincima, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Štrbac je rekao da “Hrvati ne smiju da odustanu od slavljenja `Oluje`, jer kako bi drugačije dokazali da su Srbi bili agresori”.

“Moraju da slave `Oluju` kao što moraju svake godine da izbace spisak pedesetak novih `ratnih zločinaca`. Kako drugačije da dokažu da smo ja i drugi Srbi iz Hrvatske bili agresori?!”, rekao je Štrbac.

On kaže da je riječ o Srbima čiji su preci živjeli tamo vijekovima i čije su “porodice na tim prostorima bile možda duže nego neke hrvatske”.

Štrbac ocjenjuje da bi za krajiške Srbe bilo bolje da je prihvaćen Plan “Z-4”, koji su im 30. januara 1995. godine donijeli predstavnici Amerike, RUsije, UN i EU.

“Da je tada prihvaćen, imali bismo prednost, možda ne bi bili izvedeni ni `Bljesak` ni `Oluja`. Hrvati ne bi smjeli da udare protiv cijelog svijeta. Ali da je bilo ko tada od Srba u Krajini stavio svoj potpis, vjerovatno bi ga izveli na neki sud. Ovako niko nije potpisao ništa, niko nije kriv, a nas gotovo da nema u Krajini”, zaključio je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.