D.I.C. Veritas

RTRS, Srna,16.07.2019, Ljubitelj NDH proziva Srbiju u Evropskom parlamentu

Hrvatski zastupnik u EU parlamentu Ruža Tomašić, nekadašnja “pravašica” i otvoreni simpatizer ustaške Nezavisne Države Hrvatske, optužuje Srbiju da ne sarađuje sa Haškim sudom i traži sankcije za Beograd.

Ona se u govoru pred parlamentom u Strazburu osvrnula na naloge za hapšenje koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Јugoslaviju objavio 2015. godine za advokate Vojislava Šešelja – Petra Јojića i Vjericu Radetu, koji su optuženi za “nepoštivanje Suda”, prenosi hrvatski portal Dnevno.

- Službeni Beograd i dalje odbija da postupi po nalozima uz obrazloženje da im to brani Zakon o saradnji s Haškim tribunalom koji predviđa obavezu izručenja optuženika za ratne zločine, ali ne i osoba optuženih za nepoštovanje suda – navodi Tomašićeva, koja u Strazburu redovno proziva Srbiju i Srbe.

Njoj smeta što Srbija uopšte ima pravo da podnese tužbu protiv tog naloga, mada je tako učinila i Francuska u slučaju Florens Artman, koju je Haški sud prozivao iz istog razloga kao i radikale.

Za ovu neoustašku simpatizerku, koja kaže da “odvaja ustaše od Nezavisne Države Hrvatske” i koja brani ustaškog poglavnika Antu Pavelića, “sramotna” je činjenica da Srbija uopšte pregovara sa EU.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.