D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Srna, 26.04.2022, Štrbac: Kontinuitet ukidanja prava Srba

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Šrbac rekao je Srni da se slučaj ukidanja nastave na srpskom jeziku i upotrebe ćirilice na nekim smjerovima strukovne škole u Vukovaru ne može gledati izolovano, već u kontinuitetu ukidanja ili otežavanja ostvarivanja prava Srba koje im garantuje ustavni Zakon o nacionalnim manjinama.

- To nije slučaj kod drugih nacionalnih manjina, nego upravo kod Srba u kontinuitetu dok ih ne nestane skroz – rekao je Štrbac, koji je podsjetio da je Vukovar, prema popisu od 2011. godine, imao više od trećine srpskog stanovništva, što Srbima, po hrvatskim propisma daje pravo na njihov jezik i pismo.

On je ocijenio da je glupo objašnjenje reforme ovog vida obrazovanja koje je predočio hrvatski resorni ministar Radovan Fuks, rekavši da je iz strukovnih škola najviše onih koji odustaju od studiranja.

- Nisam čuo gluplje u zadnje vrijeme što se tiče objašnjenja kada su u pitanju prava Srba. Ta glupost je u objašenju da je razlog ukidanja to što ljudi iz strukovnih škola ne idu na fakultete. Ne vjerujem da to objašnjenje može proći nekakvu kvalitetniju raspravu i da neko to može prihvatiti kao zdravorazumsko - rekao je Štrbac, dodajući da ni u jednim hrvatskim poropisima tako nešto ne piše.

On je ocijenio da se Hrvati nadaju da će novi popis /od prošle godine/ pokazati da Srba nema toliko u Vukovaru, što je velika želja gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je odnedavno predsjednik i desničarske proustaške stranke /Domovinski pokret/, i koji stalno ponavlja da u Vukovaru nema trećine Srba, jer ako ih je manje, onda su im i manja prava.

Štrbac je podsjetio da je Srbima upravo na području Vukovara osporavano pravo na jezik, pismo i škole, iako im je Ustav to garantovao te podsjetio i na razbijanje dvojezičnih tabli na državnim ustanovama u Hrvatskoj, u Vukovaru.

- Ustavni sud je zauzeo problematičan stav da će se ustavna prava manjina kada je u pitanju Vukovar, početi primjenjivati kada lokalna vlast ocijeni da su ispunjeni neki preduslovi da bi se to počelo konzumirati i da to još uvijek iritira veći broj hrvatskog stanovništva zbog rata devedesetih godina /prošlog vijeka/ – kaže Štrbac.

Štrbac je ocijenio da se i ona prava koja je priznao hrvatski Ustav i ustavni zakon o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj krše ili se ne dozvoljavaju, što je najizraženije na vukovarskom području.

On je kao apsurdne primjere ukidanja prava naveo da je u mjestu Uzdolje, kod Knina, precrtan natpis na ćirilili, nakon što je neko od hrvatskih zvaničnika rekao da Srbi u Uzdolju “ne znaju i ne pišu ćirilicu”.

- Ima svakodnevno incidenata, jer još uvijek je veliki grijeh biti Srbin u Hrvatskoj, pa još i pravoslavac - kaže Štrbac.

On je istakao da je sve što se dešava u Hrvatskoj usmjereno protiv prava nacionalnih manjina, a među njima protiv Srba, koji su najveća manjina i samim tim ona koja najviše iritira ostatak Hrvatske.

Podsjetivši da je Hrvatska, da bi ušla u EU, morala da donese ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina, Štrbac je ocijenio da se u praksi to ne sprovodi, a posljednji primjer je i ukidanje tih odjeljenja na srpskom i ćirilici.

- Onog momenta kada je Hrvatska postala ravnopravna članica EU 2013. godine, nije prošlo ni par mjeseci, počeli su ponovo širom Hrvatske, posebno na istočnom dijelu, gdje je Srba i najviše, da ponovo proganjaju Srbe, da se vraćaju na vokabular sa početka devedesetih godina /prošlog vijeka/. To traje sve do današnjeg dana - naveo je Štrbac.

On ističe da EU, kojoj se Srbi često obraćaju, ne reaguje i da kaže da su Hrvati uskladili svoje propise sa njenim, te podsjetio na podatak Srpskog narodnog vijeća da je bilo 360 slučajeva etnički motivisanih napada na Srbe u Hrvatskoj, kao što su fizički napadi, revizionizam i govor mržnje.

- Najviše među njima ima mrzilačkih grafita ispisanih širom Hrvatske, a posebno u istočnom dijelu, gdje ima Srba na primjer “Srbe na vrbe” i slično, kojih je skoro 300. I to je povećanje u odnosu na prethodnu godinu 30 puta – istakao je Štrbac.

On je rekao da su Hrvati, čim su primljeni u EU počeli proganjati Srbe na sve moguće načine, a da je i ukidanje odjeljenja na srpskom jeziku i ćirilici u Vukovaru samo jedan od tih načina.

Štrbac je podsjetio i da je nedavno u Splitu 10. aprila obilježen dan nekih jedinica HOS-a sa obilježjima ustaštva, iako na taj dan nije osnovana ta jedinica, nego su zapravo obilježivali datum osnivanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ /10. aprila/.

- Očito je da se “Vlasi ne dosjete”, da oni, u stvari, slave osnivanje NDH. I tamo se onda pojave i amblemi i vojska obučena u iste uniforme i pozdrav “Za dom spremni”. Tamo pošalje vlada svog izaslanika koji kaže javno – da nije bilo 10. aprila, ne bi bilo ni današnje Hrvatske - rekao je Štrbac.

Poslanik SDSS-a Dragana Јeckov je nedavno upozorila da Hrvatska namjerava da ukine nastavu na srpskom jeziku i upotrebu ćirilice na nekim smjerovima strukovne škole u Vukovaru, te da su u jednoj vukovarskoj srednjoj školi ukinuta odjeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.