D.I.C. Veritas

РТС, 01.05.2020, Болна сећања протераних у акцији “Бљесак”: Било је паклено јутро, гранате су сипале на све стране [Видео]

У акцији “Бљесак”, коју су 1. и 2. маја спровели припадници хрватске војске, са вековних огњишта у западној Славонији протерано је 15.000 Србa, који су спас потражили у Републици Српској и Србији. Њихова сећања на тај догађај и данас пеку.

У акцији хрватске војске и полиције, која је трајала више од 30 сати, учествовало је око 16.000 хрватских војника и полицајаца. У избегличкој колони је те 1995. била четверочлана породица Ступар из Окучана.

“Било је паклено то јутро, никад се заборавити не може у животу, то су биле гранате сипале да се циљеви нису бирали, жртве су падале на све стране, и млади и стари и деца, значи нису бирали нити су кога жалили тога”, сећа се Драго Ступар, који сада живи у Новом Саду.

Највећи број избеглих Срба спас је потражио у Војводини. Тих тешких дана се присећа и Нада Бибић која је у Бљеску 1995. избегла са породицом из Окучана.

“Било је јако тешко зато што нисмо имали никаквих средстава, морали смо да идемо на надницу, нарочито ја, а деца су мала била, остављала сам их по цео дан саме, из дана у дан, годинама је то тако трајало”, прича Нада Бибић из Елемира код Зрењанина.

Избеглим Србима из Хрватске најпре је требало обезбедити кров над главом а затим економски их оснажити, зато је 2006. године покрајинска влада основала фонд за пружање помоћи овој популацији становништва.

Од свог оснивања до данас фонд је кроз програме стамбеног збрињавања обезбедио помоћ за 1.300 породица од тога за 500 породица за куповину сеоских кућа са окућницом и за 800 породица помоћ у грађевинском материјалу.

“Од појаве пандемије изазване ковидом 19 такође смо ургентно реаговали у односу на помоћ овој популацији, социјално најугроженијим породицама из ове популације покрајинска влада је определила 1.500 пакета прехрамбених и хигијенских производа”, каже Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе.

Пре рата на подручју западне Славоније живело је око 70.000 Срба, а према подацима “Веритаса” вратило се тек углавном 1.500, углавном старијих лица.

Припремио Симо Будимир

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.