D.I.C. Veritas

RTS, 02.01.2014., Srbija protiv izručenja Kapetana Dragana Hrvatskoj

U dopisu australijskom ministru pravde, Nikola Selaković je zamolio da se ne dozvoli izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj.

Ministar pravde Nikola Selaković uputio je dopis ministru pravde Australije povodom odluke Federalnog suda te zemlje da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Republici Hrvatskoj radi krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina učinjenih u periodu od 1991. do 1993. godine.

Ovo je treći put da se Republika Srbije obraća pravosudnim organima Australije.

U dopisu se navodi da Republika Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima.

Takođe se naglašava da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Republici Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog ovoj tvrdnji navodi se i primer odluke odbijanja izručenja Republici Hrvatskoj koju su doneli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića.

Pored toga, u dopisu se naglašava da bi ekstradicija Vasiljkovića izazvala reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Republici Srbiji.

Takođe, u dopisu stoji da su Republika Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da preuzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji, u skladu sa najvišim pravnim standardima.

U pismu ministru pravde Australije, ministar Selaković ukazuje i na činjenicu da su do sada u Republici Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije protiv državljana RS, bez obzira na to da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Iz navedenih razloga, u dopisu koji je upućen ministru pravde Australije, moli se da Dragan Vasiljković ne bude izručen Republici Hrvatskoj.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.