D.I.C. Veritas

RTS, 02.10.2019, Mina i Milica – dve velike Srpkinje

U okviru manifestacije “Dani evropske baštine”, Biblioteka grada Beograda je, 20. septembra, u Rimskoj dvorani, predstavila stvaralaštvo akademika prof. Svetlane Matić iz Beča.

U programu su učestvovali: Isidora Injac, Ljiljana Simić, Dragica Šreder i autorka. U muzičkom delu programa nastupila je muzička grupa “Pevnica” iz Đurđevih stupova. Ovom uspešnom događaju su, između ostalih prisustvovali: akademik Jelena Lopušina, prof. dr Predrag Marković, Savo Štrbac, dr Marko Lopušina, Katarina Branković, Tatjana Janković, Božica Velousis, Sara Ivković Marković i mnogi drugi.

U subotu, 21. oktobra, priređen je književni salon u Vukovoj zadužbini. O književnim dostignućima prof. Svetlane Matić, pored Ljiljane Simić, govorio je dr Miodrag Maticki, predsednik Skupštine „Vukove zadužbine”.

„Ovih dana mi ćemo u vreme Dana evropske basštine u „Vukovoj zadužbini” predstaviti autorku koja je sa posebnom pažnjom i na osobit način pokušala da nam približi dve velike Srpkinje, Minu Karadžić i Milicu Stojadinović Srpkinju… Svetlana Matić je tragala u obema knjigama za načinom kako da približi sudbine ove dve žene koje su obeležile srpsku književnost 19. veka, koje su bile uz Vuka i sa Vukom. Obe knjige Svetlane Matić jesu osobiti spomenari ovim heroinama. Ona je tragala za tim kako da u veku prevlasti SMS poruka, približi njihove živote i njihova dela na zanimljiv način, neposredno, da postanu bliski današnjem čitaocu, makar i po ceni sažete i romansirane, literarizirane, rekonstrukcije njihovih biografija. Opredelila se za onaj tip književne komunikacije sa čitaocem koji podrazumeva i komunikaciju sa predmetom o kome piše, sa junacima književnoistorijske povesti koja je predmet njenog dela. To je u srpskoj književnosti vekovima poznat pravac posvetnih pesama i proznog obraćanja onima iz prošlosti, savremenicima ili pak onima koji će tek doći. To zovemo “dozivi i odzivi” i to su obraćanja kojima ne nedostaje iskrenosti, to može u veštim rukama postati pouzdan most sadašnjosti i prošlosti u kojima se ogleda budućnost. A žanrovski, pokazala se najpouzdanije epistolarna forma.”

U „Vukovoj zadužbini”, u nedelju 22. septembra 2019. godine, održan je kamerni program pod nazivom “Sećanje na Minu Vukomanović Karadžić”, čiji je idejni tvorac autorka projekta gospođa Ljiljana Simić.

U programu je učestvovala prof. Svetlana Matić iz Beča i predstavila svoju knjigu “Pevam danju, pevam noću/Pisma Mini Karadžić”. Ovu izuzetnu kulturnu manifestaciju, koja je deo evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije, kojom se svakog septembra predstavlja zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije i običaja, upotpunili su, između ostalih, AKUD “Ivo Lola Ribar”, i odigrali “Kraljevo kolo” i “Beograđanka kolo”, sa umetničkim rukovodiocem Velimirom Agovskim, članovi “Teatra Levo”, koga vodi gospođa Anika Lehki i učenici OŠ “Nikola Tesla” sa profesorkom Jasminom Senić, Ema Zečević, članovi udruženja “Plava školjka” i drugi.

Među uglednim gostima bili su, između ostalih, gospođa Nada Radosavljević Zec, načelnica Odeljenja za turizam i ugostiteljstvo pri Gradskoj upravi grada Beograda, Vladan Tešanović, direktor AKUD “Ivo Lola Ribar” Velimir Agovski, Nadica Blažić, predsednica Udruženja “Plava školjka” i drugi.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.