D.I.C. Veritas

RTS, 03.08.2015., Vulin: Sećanje na žrtve “Oluje” i narednih godina

Ne postoji taj cilj niti ta ideologija zbog kojih bi Srbija u narednim godinama odustala od obeležavanja “Oluje”, kaže za RTS predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba Aleksandar Vulin. Zabrana odavanja počasti je sramota za Sarajevo, smatra Vulin.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se predugo čekalo na to da Srbija obeleži Dan sećanja na stradanje i progon Srba i dodao kako još nema preciznih spiskova koliko ljudi je stradalo.

Napominje kako se govori o broju od oko 2.000 ubijenih i nestalih i ističe da je obaveza Srbije da precizno uredi spiskove sa imenima tih ljudi.

Vulin ukazuje kako je obeležavanje “Oluje” način da Srbija civilizovano i ljudski kaže koliko pati.

“Sva zvona Srpske pravoslavne crkve čuće se u istom trenutku. Ja molim sve da se zaustave u 12 časova kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsete na one koji su bili pre nas i na one koji su stradali. Mi imamo za čime da žalimo”, kaže Vulin.

Podseća kako će se izmeniti svi neophodni zakoni i kako će u našoj državi i narednih godina 5. avgust biti Dan žalosti i dodaje da nema te ideologije ili tog cilja zbog koga će Srbija prestati da obeležava Dan sećanja na stradale i nestale.

Komentarišući odluku Sarajeva da zabrani odavanje počasti žrtvama, Vulin naglašava kako je to velika sramota za vlast u BiH, jer je, kako podseća, Sarajevo uvek pozivalo svet na solidarnost sa njenim žrtvama.

“A sada ispada da u tom istom Sarajevu Srbi nemaju pravo na parče kaldrme da se skupe i da kažu kako im je teško što im je 250.000 sunarodnika proterano”, smatra Vulin.

Govoreći o Vojnoj paradi u Zagrebu, Vulin kaže da odustanak zemalja NATO-a od parade jeste velika pobeda Srbije i veliki događaj koji pokazuje da je naša zemlja prvi put pokazala kako je diplomatskom inicijativom spremna da menja stvari.

Na podsećanje da će kosovska skupština ponovo razmatrati ustavne amandmane neophodne za formiranje suda za ratne zločine, ministar Vulin smatra da je pritisak međunarodne zajednice urodio plodom.

Naglašava da je formiranje suda usluga civilizovanom životu, a da to ni u kom slučaju nije usluga Srbima na Kosovu, jer, kako zaključuje, “borba OVK nije bila nikakva borba jer se zna ko je sve počinio zločine”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.