D.I.C. Veritas

RTS, 04.04.2014., Graiću ukinut ekstradicioni pritvor

Informaciono dokumentacioni centar “Veritas” saopštio da je holandski sud ukinuo ekstradicioni pritvor Milutinu Graiću (42), Srbinu iz Benkovca, kojeg hrvatsko pravosuđe tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Graić, koji je je po hrvatskoj međunarodnoj poternici uhapšen pre osam dana u Rosendalu kod Roterdama, ubuduće će se braniti sa slobode, uz obavezu da se tri puta sedmično javlja policiji, javio je “Veritas”, prenosi Tanjug.

Oduzet mu je i pasoš kako ne bi mogao napustiti Holandiju, navodi se u saopštenju i dodaje da je Županijsko državno odvetništvo u Zadru 15. januara 2004. protiv njega podiglo optužnicu.

Graiću se stavlja na teret da je “sa još jednom osobom otuđio traktor, čime su počinili krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Graić je preko svog advokata negirao oputužnicu, a potom je Županijski sud u Zadru rešenjem odbio Graićev prigovor. Zahvaljujući dokumentaciji Županijskog suda, koju je Graićev holandski branilac predočio holandskom sudu, odlučeno je da se pusti iz ekstradicionog pritvora do narednog ročišta.

Na tom ročištu će biti odlučeno da li će biti izručen u Hrvatsku ili će zahtev za izručenje biti odbijen, navodi “Veritas”.

Graić i njegova porodica se nadaju da će holandski sud odbiti hrvatski zahtev za izručenje, “pošto se po holandskom zakonu krađa pokretnih stvari ne može kvalifikovati kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom”.

“Veritas” ukazuje da je Graić bio sedmi uhapšeni Srbin od početka ove godine po hrvatskim poternicama, a od kojih su dvojica ostala u pritvoru, dok je jedan od uhapšenih izručen Hrvatskoj.

Ostali su pušteni iz pritvora, a protiv dvojice su postupci i obustavljeni u zemljama hapšenja, “pošto su im optužbe slične onoj protiv Graića”.

“Broj ukinutih pritvora i obustavljenih ekstradicionih postupaka upućuju na zaključak da su mnoge države shvatile da Hrvatska manipuliše sa procesuiranjem Srba za navodne ratne zločine i zloupotrebljava Interpol”, ocenjuje “Veritas”.

Ukazuje se i da je “takvom stavu nekih država doprineo i nedavno održani glavni pretres pred Međunarodnim sudom pravde po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, na kojem se konačno čula i srpska strana o događajima iz devedesetih godina prošlog veka”.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, “širom sveta je do sada uhapšeno 127 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 37 ekstradirani u Hrvatsku”.

Od ekstradiranih do sada je protiv njih 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, “uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru”.

“I ovoliki broj obustava postupaka u Hrvatskoj protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje na već pomenutu zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske”, zaključuje se u saopštenju.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.