D.I.C. Veritas

РТС, 04.08.2019, Болна сећања избеглих: Нисмо имали друге, него у тракторе и бежи

Дан пред централну прославу у Хрватској, служени су парастоси за страдале у православним црквама којима су присуствовали Срби повратници, али и они из иностранства. У селу Марковац, у околини Книна где је сутра централна прослава, Срби су се присетили “Олује”.

Слика која се у околини Книна понавља лети. Долазак избеглих и подсећање на август 1995, парастосом за страдале у цркви светог Илије.

“То не знам, не могу описати. Није било пријатно, нормално. Нити знаш где идеш, ни куда идеш ни с којим циљем идем”, прича избеглица из околине Книна Ђуро Лекић.

“Ми нисмо имали друге, него у тракторе и бежи”, сећа се повратник Ђорђе Грубнић.

Да се од тих августовских дана све променило, сведочи и породица која се после краћег избеглиштва вратила у Книн.

“Ја се данас јако тужно осећам када дођем овдjе зато што ми је увек присутно пет или шест људи који се нису нашли. Тих дана сам јако тужна ради њих”, каже Данка Рапо.

У селу Марковцу, које је данас окупило Србе из свих крајева, живи их пет пута мање него пре рата. Проблеми су комунална инфраструктура и запошљавање.

“Имамо општине гдjе имамо начелнике Србе, где је већинско српско становништво па на тај начин заправо покушавамо надомjестити оно све што немамо. Радимо, мучимо се, боримо да опстанемо и останемо на овим подручјима”, истиче Ања Шимпрага, заменица шибенско-книнског жупана.

А државни врх сутра слави

Другачија слика од оне с почетка приче, очекује се сутра у Книну. Неки Срби привремено ће напустити град.

“Ја немам против никаквих празника, против људи које славе било шта, ја имам нешто што је код мене у мом срцу. Ја сам на данашњи дан овде, и сутра сам овде и прекосутра”, каже Данка Репо.

“Нека им буде са срећом, ја да нисам овако оболио, ја бих им увеличао ту прославу са својим присуством”, каже повратник Ђорђе Грубнић.

А за прославу без вређања било чијих осећања залаже се градоначелник Книна, и тако ће, каже, бити док је на функцији. Ни ове године, на главној бини неће бити Марка Перковића Томпсона.

“Хришћански је да се саосећам који су били у колони, неки су моји пријатељи, то је нормално. Па идеш из своје домовине, сигурно није лако. Прошло је 24 године и хајмо се окренути нормалном животу”, напомиње градоначелник Книна Марко Јелић.

Грађани из целе Хрватске сутра ће доћи у Книн, који се сматра симболом слободе. Програм почиње полагањем венаца на тргу и обрацањем председнице, премијера и председника Сабора.

Потом се све сели на книнску тврђаву, где ће бити постављена хрватска застава, баш као што је то пре 24 урадио тадашњи председник Фрањо Туђман.

Аутор: Тихана Бајић

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.