D.I.C. Veritas

РТС, 04.08.2021, Дан сећања на страдање и прогон Срба у “Олуји”

У земунском насељу Бусије, у којем углавном живе избегли из Хрватске, данас ће бити одржана централна манифестација – Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији “Олуја”.

Ова војна акција почела је 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину, у којој је протерано 220.000 Срба, а скоро 2.000 је убијено.

Централна манифестација Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији “Олуја” одржаће се у земунском насељу Бусије. Обележавању овог догађаја, трагичног за српски народ, присуствоваће председник Србије Александар Вучић и руководство Републике Српске.

“У насељу Бусије одаћемо пошту погинулима и присетити се свих прогнаних у највећем етничком чишћењу после Другог светског рата”, рекао је Вучић.

 

Стефановић: Србија данас гласно тугује

Поводом 26. годишњице хрватске акције “Олуја”, потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић поручио је да је неприхватљиво што Хрватска и данас у 21. веку слави тешки злочин и брутално етничко чишћење, док се у Србији служе парастоси жртвама и тугује.

“Баш као што концентрациони логор Јасеновац из Другог светског рата није био никакав радни камп, већ логор смрти, ни ‘Олуја’ није била никаква ослободилачка акција, већ срамотно протеривање српског народа са његових вековних огњишта у Хрватској”, навео је Стефановић.

Истиче да су протеривање око 250.000 сопствених грађана, бомбардовање избегличких колона, убијање стараца, болесних и немоћних на кућном прагу, спаљивање имовине, малтретирање, пребијање и застрашивање, злочини који су постали нераскидиви епилог ове акције.

“Судбина хиљада Срба, ни данас није позната, јер се и четврт века касније воде као нестали”, рекао је Стефановић, а наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Како додаје, нема тог покушаја релативизације који ће променити истину.

“Нема ничега што ће залечити ране на души преживелих, ничега што ће вратити мртве њиховим најмилијима, нема до дана данашњег ни правде за жртве ‘Олује', али то ће, уверен сам, остати исписано у историји великим словима као срамота међународне зајединице”, истакао је министар.

Указао је да су климање главом и прећуткивање страхота које су задесиле српски народ данас прошлост.

“Србија данас гласно тугује и не дозвољава да се заборави – ‘Олуја’ је једна од највећих срамота савремене Европе и целокупног човечанства, а свакако највеће етничко чишћење на тлу Европе после Другог светског рата. Јака Србија данас гради будућност, мир и сарадњу у нашем региону, али о злочинима више не ћути. Не дозвољава да се жртве забораве, нити да се ћути о ужасима које је претрпео српски народ”, поручио је Стефановић.

 

Михајловићева: Сећање на жртве “Олује” је изнад сваке политике

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је важно да се дан сећања на жртве “Олује” обележава на државном нивоу и да је то питање изнад политике.

“Дан сећања на страдале и прогнане Србе у ‘Олуји’ обележава на државном нивоу, јер нема веће увреде за жртве него да оне буду заборављене. Данас морамо да оставимо политику по страни и да сви одамо пошту жртвама и покажемо да Србија не заборавља своје сународнике”, поручила је Михајловићева.

Додаје да је у највећем етничком чишћењу у Европи после Другог светског рата, из својих домова протерано 250.000 Срба, док је близу 2.000 побијено.

“Ове трагичне бројеве не смемо никада да заборавимо и важно је да, макар данас, будемо јединствени и не дозволимо да дневна политика скрнави успомену на страдања крајишких Срба. Уместо јефтиних политикантских оптужби, позивам све да се заједно са пијететом и достојанством, солидарно сетимо трагедије која је задесила наш народ са жељом и убеђењем да се никада више никоме не понови”, рекла је Михајловићева.

 

МСП: Данас оплакујемо све жртве операције “Олуја”

Министарство спољних послова Србије подсетило је на Твитеру да је на данашњи дан, 4. августа 1995. године, у операцији “Олуја” више од 220.000 Срба протерано из Хрватске, док је готово 2.000 убијено или се још води као нестало.

“Данас оплакујемо све жртве операције ‘Олуја', злочина који се не сме заборавити. Застава Србије ће увек промовисати мир, али никада неће дозволити другу операцију Олуја”, поручило је Министарство на свом званичном Твитер налогу.

Уз фотографије и снимак из избегличке колоне људи који су изгубили своје домове и протерани оиз својих кућа, Министарство поручује се да је “Олуја” злочин који се не сме заборавити.

“Дечак (12) је возио своју баку на трактору, усред гранатирања, стотинама километара на данашњи дан 1995. године… Заједно са око 220.000 Срба, они су бежали у операцији ‘Олуја', у нападу хрватске војске на делове бивше Републике Српске Крајине, које су биле под заштитом УН”, подсећају из Министарства спољних послова.

Наводе да је то етничко чишћење легално прошло некажњено, а трагичан исход је – 1.852 Србина мртва или још увек нестала, више од 220.000 Срба примораних у егзил, док је број Срба у Хрватској са предратних 12,2 одсто 1991. године смањен за трећину, на 4,36 процената 2011. године.

Из Министарства указују и да се само неколицина Срба вратила својим кућама, јер услови за повратнике остају незадовољавајући.

 

Кисић Тепавчевић: “Олујом” извршен покушај брисања српског имена

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, изјавила је да је сваки 4. август дан када се сећамо “Олује” којом је извршен покушај брисања српског имена.

“Ни после 26 година не бледе сећања на један од највећих прогона Срба и наша је дужност да поштујемо успомену на оне који су страдали, као и да не дозволимо да се то икада понови”, истакла је министарка.

Поручила је да је Србија данас снажна, поносна и просперитетна земља, у чијим су темељима рад, сарадња и мир.

“То је залог за будућност, то је успешна Србија коју остављамо у наслеђе нашој деци”, навела је Кисић Тепавчевићева.

 

Штрбац: Српско-хрватски односи сваке године све гори и гори

Српско-хрватски односи сваке године су све гори и гори, оценио је председник Удружења “Веритас” Саво Штрбац, наводећи да су младе генерације у Хрватској индоктриниране да мрзе све што је српско.

Штрбац за Танјуг, поводом годишњице војне хрватске акције “Олуја” у којој је протерано више од 250.000 Срба, а убијено око 2.000, каже да данас, након 26 година, односи српског и хрватског народа, као и односи држава Србије и Хрватске, нису добри.

Говорећи о односима између две државе, Штрбац каже да су на веома ниском нивоу.

“Имамо ситуацију да су се председници чешће сретали у току рата, када је било најгоре, него сада. Води се медијски рат, а када односи нису добри између држава, не могу бити ни између народа”, наводи Штрбац.

Према његовим речима, у Хрватској је на снази и ревизија историје, коју толерише држава.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.