D.I.C. Veritas

RTS, 05.03.2014., Štrbac: I sam proces u Hagu za Srbiju je uspeh

Srbija je postigla uspeh samim tim što joj se pružila prilika da pred sudom u Hagu predstavi sve dokaze o zločinima nad Srbima koje je do sada prikupila, smatra Savo Štrbac. Predsednik centra “Veritas” ocenjuje da je, dugoročno gledano, za odnose Srbije i Hrvatske bolje da sud odluči da li je bilo genocida, nego da su tužbe povučene.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da je u Srbija postigla uspeh samim tim što joj se pružila prilika da pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu predstavi sve dokaze o zločinima nad Srbima koje je do sada prikupila.

Nijedan zločin nad Srbima do sada nije “pokriven” presudama međunarodnih sudova, ukazuje Štrbac i napominje da sada kompletna dokumentacija koju je srpska strana prikupila postaje “baština sveta”.

“Čak i da sud utvrdi da nije bilo genocida nad Srbima, menjaće se percepcija da su samo Srbi zločinci”, istakao je Štrbac gostujući u Dnevniku RTS-a.

Štrbac ne smatra da će proces pred sudom dodatno ugroziti odnose dve države i napominje da je položaj Srba i Hrvatskoj i pre suđenja bio loš, prema ocenama nekih međunarodnih institucija, najgori u poslednjih petnaestak godina.

“Nema ništa ‘civilizacijskije’ od rešavanje sporova preko suda. Šta je trebalo – da krenemo opet tenkovima i puškama jedni na druge?! Najbolje je da sud odluči”, kaže Štrabac.

Smatra da eventualni dogovor političkih elita o međusobnom povlačenju tužbi ne bi zadovoljio ni jedan ni drugi narod.

“Dugoročno gledano, odluka suda, kakva god bila, bolja je nego bilo kakav politički dogovor”, zaključuje Štrbac.

Štrbac ne smatra da će proces pred sudom dodatno ugroziti odnose dve države i napominje da je položaj Srba i Hrvatskoj i pre suđenja bio loš, prema ocenama nekih međunarodnih institucija, najgori u poslednjih petnaestak godina.

“Znam da postoji kontra-tužba, ali bio bi red da se pomene. Naši stalno pominju – bilo je zločina i na jednoj i na drugoj strani, ali nisu dosegli nivio genocida”, rekao je Štrbac.

Predsednik “Veritasa”, koji je i član srpskog tima, podsetio je da se iskazi svedoka neće čuti do 1. aprila i dodao da je najinteresantnije svedočenje već bilo (Sonje Biserko).

Odgovarajući na pitanje koji je najjači argument Srbije, Štrbac je podsetio na izjavu člana srpskog pravnog tima Vilijama Šabasa da jedino akcija “Oluja” ispunjava kriterijume genocida u “punom kapacitetu” onako kako je definisan Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

“Najinteresantnije obrazloženje našeg tima je da li je Srbija pasivno legitimna za period do 27. aprila 1992. kada je nastala SRJ. A 95 odsto zločina nad Hrvatima desio se do tog perioda”, objašnjava Štrbac.

Štrbac kaže da je teško predvideti kakve će odluku doneti Međunarodni sud pravde.

“I sudije su ljudi od krvi i mesa i podložni su uticajima i lobiranjima. Mi do sada imamo negativna iskustva sa sudovima Ujedinjenih nacija”, podseća Štrabac, ali ponavlja da je sama šansa da se pred sudom govori o zločinima nad Srbima “prilika koja se pruža jednom u istoriji”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.