D.I.C. Veritas

RTS, 06. 07. 2023, Čudne okolnosti procesa protiv Vojislava Medića u Osijeku

Saslušanjem još četiri svedoka nastavljeno je suđenje Vojislavu Mediću, nekadašnjem sudiji Vojnog suda u Beogradu, kog Hrvatska tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tokom 1991. i 1992. Dok odbrana ukazuje na čudne okolnosti procesa, porodica optuženog očekuje da se postupak uskoro završi.

Na pitanja tužiteljke Zupčević, branioca i sudije opširno su govorila četiri svedoka, nekadašnja ratna zarobljenika posle pada Vukovara 1991. Daju i opise čoveka koji ih je u logorima u Srbiji mučio, a za kog su, kao i prethodni svedoci, od drugih logoraša čuli da se preziva Medić.

“On je bio cirka 180 centimetara, građen je bio fino, znači nije bio niti debeo niti ništa”, rekao je svedok Željko Gjumić.

Svedok Zlatan Bašić je rekao da u Stajićevu nije smeo da podigne glavu i uperi pogled prema njemu. “Nisam imao ni volju da ga gledam jer znam da bih dobio batine”, rekao je Bašić.

Na konstataciju advokata da je bio na radnji prepoznavanja i pitanje kako je prepoznao osobu koju 30 godina nije video, svedok Tomislav Josić odgovara:

“Neke stvari ostaju urezane, taj oblik lica, frizura i oči su mi ostale znači zauvek usečene u moje sećanje.”

 

Odbrana Medića: Svedoci se ispituju u njihovim domovima

Odbrana optuženog Vojislava Medića podseća da je on u vreme zločina koji mu se stavljaju na teret radio kao vojni sudija u Beogradu, gde je sproveo više od 70 istraga. Ukazuju i na, kako kažu, čudne okolnosti procesa.

“Svedoci se ispituju u njihovim domovima, a zatim se zapisnici sačinjavaju na drugom mestu, pa im se donosi da ih potpišu. Ovde je vrlo zanimljivo da od 32 svedoka, samo šest svedoka je ispitano u istrazi, svi ostali su iz drugih predmeta”, ukazuje Tomislav Filaković, advokat odbrane.

Tamara Medić, ćerka optuženog Vojislava Medića, nada se da će se proces uskoro završiti.

“Ovo je poslednje suđenje pred letnju pauzu tako da se nadam da će sudija imati vremena da se uveri i da potvrdi verodostojnost dokumentacije koja je veoma obimna, tako da se nadam da će se proces u najkraćem roku i završiti”, rekla je Tamara Medić.

Četvrti svedok na današnjem ročištu, čiji identitet nije otkriven, iskaz je dao bez prisustva javnosti. Takvu odluku sud nije obrazložio. Suđenje se nastavlja u septembru, kada će biti održano pet ročišta, tokom kojih bi trebalo da odbrana iznese dokaze.

 

Izveštaj Milice Milosavljević

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.