D.I.C. Veritas

RTS, 07.08.2015., OKO: Posle “Oluje” [Video]

Koliko sećanja i različita viđenja onoga što se dogodilo pre dve decenije utiču na sadašnje prilike u regionu?

Svedoci smo sasvim suprotnih slika i raspoloženja – dok je Hrvatska slavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, u Srbiji je 5. avgust bio Dan žalosti. A već 6, razmenjene su diplomatske note:  zbog proustaških provokacija u Kninu, zvanični Beograd uručio je protestnu notu Zagrebu. A nešto pre toga, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova protestovalo je zbog, kako su naveli, spaljivanja hrvatske zastave u Beogradu i zbog izjava predsednika Srbije, koje su ocenili kao netačne.

U međuvremenu, premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je Srbija dostojanstveno obeležila dan sećanja na stradale u Oluji i najavio da će na Bečkoj konferenciji predložiti zemljama koje su učestvovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije da se ustanovi zajednički dan sećanja na sve žrtve stradale u tim sukobima.

Da li su neprimerene poruke upućene Srbima rezultat opšteg raspoloženja ili samo stavovi malobrojnih pojedinaca? Kako je Tompson postao deo državne svečanosti? Da li su predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj odredili scenario proslave?

Kakva je atmosfera bila u Zagrebu i Kninu pre, tokom i posle proslave, govore specijalni izveštači RTS-a iz Zagreba i Knina – Nataša Mijušković i Miloš Milić.

 

Razgovor vodi Dragana Ignjić

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.