D.I.C. Veritas

RTS, 08.03.2016., Veritas: General Đukić izručen Hrvatskoj

Crna Gora je iz ekstradicionog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Đukića, saopštio je Veritas.

Generala Đukića je 18. jula prošle godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd, po hrvatskoj poternici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog veka.

General Đukić je 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a optužnicom su još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komandant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine (SVK), i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Optuženima je 1993. određen pritvor te za njima raspisana poternica na osnovu koje je i uhapšen.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, te Jovan Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Anrdića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog dela protiv civilnog stanovništva počinjenog takođe u ratu devedesetih na području Severne Dalmacije i na osnovu nje 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Srbije od 26. avgusta 2015, kojom je zatraženo izručenje generala Đukića, zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je ministar pravde Crne Gore, Zoran Pažin, odlučio da ga izruči Hrvatskoj.

General Đukić je peti uhapšeni Srbin na području Crne Gore po poternicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Inače, prema podacima Veritasa, na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta su do sada uhapšena 154 Srbina, od kojih je 51 ekstradiran u Hrvatsku.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.