D.I.C. Veritas

RTS, 08. 09. 2023, Odbrana Vojislava Medića: Svedoci nemaju odgovore na važna pitanja

Na drugom septembarskom ročištu u slučaju protiv Vojislava Medića, kog Hrvatska tereti za ratni zločin tokom 1991. i 1992. godine, saslušana su još četiri svedoka. Odbrana ponavlja da je Medić u vreme kad su počinjeni zločini koji mu se stavljaju na teret radio kao sudija Vojnog suda u Beogradu.

Četiri svedoka i četiri slična iskaza. Posle pada Vukovara u novembru 1991. kao ratni zarobljenici odvezeni su u logore Stajićevo, Sremska Mitrovica i Niš. Tamo su sve do razmene avgusta 1992. psihički i fizički mučeni – za to optužnica tereti Vojislava Medića.

 

Ne i svedoci.

“Sa dotičnim Medićem nisam imao fizičkih problema, naši razgovori su se uglavnom svodili na prijateljske u ono vreme. On nije podizao ton na mene. Fasovao sam od drugih dobrano”, rekao je svedok Ivan Kovačić.

I svedok Anto Đapić kaže da ga Vojislav Medić nije tukao, ali da jeste izdao naredbe da ga tuku.

“Koliko se sećam, u Mitrovici je bilo pet-šest ispitivača najmanje. Tokom tog ispitivanja oni su me izvodili napolje, dotični gospodin me nije tukao, ali je naređivao ljudima da me tuku”, tvrdi Ante Đapić.

Na delove izjava svedoka advokat i optuženi izneli su niz primedbi. Osim istinitosti tih izjava, u pitanje dovode i sadržaj sudskog zapisnika.

Optuženi Vojislav Medić rekao je da nije ušlo u zapisnik to što je jedan svedok rekao da ne bi mogao da opiše osobu koja ga je tukla, odnosno izdala takvu naredbu.

Tokom četiri meseca suđenja saslušano je više od 20 svedoka od 32 predložena. Izostaju njihovi odgovori na bitna pitanja, tvrdi odbrana.

“Očito je da svedoci prepričavaju jednu priču koja je svima njima poznata iz nekog zajedničkog razgovora, pogovora i tome slično. Čuli smo i danas od svedoka koji tvrdi da je bio ispitan upravo od optuženog, da ga ne može opisati ni na koji način i da ga ne bi mogao prepoznati”, istakao je advokat odbrane Tomislav Filaković.

Sledeće nedelje zakazana su još tri ročišta, pozvano je ukupno devet svedoka. Time bi trebalo da se završi sa dokazima tužilaštva i pređe na narednu fazu procesa – a to je iznošenje dokaza odbrane. Kada će to biti, odlučiće sud.

Milica Milosavljević

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.