D.I.C. Veritas

RTS, 13.02.2015., Okrivljenima za “Ovčaru” prekinuta kazna zatvora

Okrivljenima za učešće u ratnom zločinu na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara, prekinuto je izvršenje kazne od 20 godina zatvora i oni su pušteni da se brane sa slobode do nove pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu. Tužilaštvo najavljuje žalbu.

Izvršenje kazne prekinuto je odlukom Apelacionog suda Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Đordu Šošiću i Miroslavu Đankoviću.

Prethodno je Vrhovni kasacioni sud usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti njihovih branilaca, odnosno ukinuo pravosnažnu presudu i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Optuženi za zločin na Ovčari mahom u pritvoru i zatvoru bili od 2003. godine. Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je ukidanjem presude otpao osnov za izdržavanje kazne zatvora, kao i da je sud procenio da okrivljene ne treba dalje zadržavati ni u pritvoru.

Njima je izrečena mera zabrane napuštanja boravišta i obaveza da se svakog ponedeljka javljaju policijskoj stanici kojoj pripadaju po mestu prebivališta, precizirala je Piljić.

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da će uložiti žalbu na odluku Apelacionog suda. Žalba će biti upućena Apelacionom sudu istog trenutka kada u Tužilaštvo stigne pismeni otpravak odluke, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo takođe podseća da su u pitanju osuđeni na maksimalne zatvorske kazne (od 20 godina) zbog učešća u zločinu nad najmanje 193 ratnih zarobljenika na Ovčari, kao i da je za taj zločin do sada optužilo 20 lica, od kojih je 15 osuđeno na ukupno 207 godina zatvora.

Danas je inače poslednji dan javne sednice Apelacionog suda na kojem se ponovo odlučuje po nalogu Vrhovnog kasacionog suda. Na nejavnom delu sednice Apelacioni sud će izreći novu pravosnažnu presudu u tom slučaju.

Zločin na poljoprivrednom dobru “Ovčara” dogodio se 21. novembra 1991. godine, kada su prema optužnici mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika.

Za ubistvo preko 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih. Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.