D.I.C. Veritas

RTS, Beta, 13.03.2017., Rijeka, Miloradu Božiću 20 godina zatvora zbog ratnog zločina

Zbog ubistva trojice civila i petorice zarobljenih hrvatskih policajaca u septembru 1991. godine u Donjem Hrastovcu kod Hrvatske Kostajnice, na Baniji, tadašnji pripadnik rezervnog sastava JNA Milorad Božić danas je u Rijeci u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora, prenela je agencija “Hina”.

Drugooptuženi u ovom slučaju, Cvijo Baždar, oslobođen je na riječkom Županijskom sudu optužbi za taj zločin.

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu i nalaze se, kako navodi HINA, najverovatnije u Srbiji, čiji su državljani.

Predsednica sudskog veća Jesenka Kovačić navela je da je utvrđeno da je Milorad Božić, zajedno sa sad pokojnim Živkom Lončarom, po naredbi njihova tadašnjeg komandanta u jedinici rezervnog sastava JNA Nike Borojevića, u kamion ukrcao trojicu civila i uhapšenu petoricu pripadnika MUP-a, i da su ih odvezli na drugu lokaciju gde su ih ubili iz vatrenog oružja.

Božić je proglašen krivim za ratni zločin nad civilima, za šta je nepravosnažno osuđen na 15 godina zatvora i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, za šta je dobio 20 godina zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 20 godina zatvora.

U obrazloženju presude, sudije su navele da je u svojoj odbrani, koju je izneo pred pravosudnim organima u Srbiji, Božić potvrdio sve navode optužnice o odvođenju osmorice ljudi na osnovu naredbe da budu ubijeni, ali je tvrdio da on nije pucao, nego samo Živko Lončar.

Sudije su, međutim, ocenile da su svedoci tokom postupka u Rijeci tvrdili da se govorilo da su obojica pucali, te da se i sam Božić hvalio da je ubijao pa je sudsko veće utvrdilo da je kriv.

Cvijo Baždar je oslobođen krivnje, takođe zahvaljujući iskazima svedoka, s obzirom na to da ga niko nije dovodio u vezu s tim ubistvom.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.