D.I.C. Veritas

РТС, 15.09.2023, Одбрана Војислава Медића први пут представила сведоке, међу њима и новинарка “Вечерњег листа“

Пред Жупанијским судом у Осијеку одржана су још три рочишта у предмету против Војислава Медића, некадашњег судије Војног суда у Београду. Хрватска га терети за ратни злочин против ратних заробљеника, након пада Вуковара 1991. године. Од девет сведока тужилаштва – исказе су дала двојица. Први пут одбрана је судском већу представила сведоке. Међу њих девет и записничарка оптуженог суда, али и новинарка “Вечерњег листа”.

Иван Бек учествовао је у одбрани Вуковара. По паду града у новембру 1991. завршава у логору Стајићево, где је тврди – три пута испитан код заповедника логора.

“Кад су ме прозвали ја сам ушао код њега, тај први сусрет са тим господином био је коректан”, рекао је Иван Бек, сведок.

Други пут су га, кажу, пребили. Такво искуство није имао сведок Јозо Шего, тадашњи помоћник вође одбране града. Од једног заробљеника, каже, чуо је име испитивача у логору. Исту особу је, тврди, видео раније у Вуковару када је војницима представљен као испомоћ из Загреба.

„Тек сам сазнао за његово име и презиме кад је дошао Ковачић Иво, 14. 9. 1992. године. Након пар дана смо се нашли и каже он мени, Јосипе, знаш ко ме је испитивао – Војислав Медић“, испричао је Јозо Шего, сведок.

За одбрану исказ није веродостојан. Примедбу има и оптужени.

“Ја нисам тај, они говоре о некоме другом, да ли је то случајно или намерна замена, ја не знам”, каже Војислав Медић, оптужени.

Први пут одбрана је судском већу представила сведоке. Међу њих девет и записничарка оптуженог суда, али и новинарка хрватског Вечерњег листа. Са Медићем је радила интервју у време када сведок Шего тврди да га је видео у Вуковару.

“Наши сведоци су сведоци који потврђују материјалне доказе које смо већ предали на спис. Ми не трежимо сведоке које су сведоци по чувењу или који ће препричати неки догађај, већ су активни учесници тих догађаја. Предложили смо сведоке које су са оптуженим радили све то време које се у оптужници наводи”, каже Томислав Филаковић, адвокат одбране.

Пре хапшења у јуну прошле године на хрватско-српској граници, Војислав Медић је годинама обилазио кућу у родној Лици. Уз српско, има и хрватско држављанство.

“Ово је један мучан процес за целу породицу, тата је затворен већ годину и по и три пута му је одбијено да се брани са слободе. Оно што ми као породица једва чекамо то је да на ред дође одбрана и да се докаже коначно татина невиност”, каже Тамара Медић, ћерка оптуженог Војислава Медића.

У наставку суђења крајем октобра поново ће бити позвана четири сведока тужилаштва који се до сада нису одазивали на позиве суда. У међувремену, судско веће ће одлучивати хоће ли уважити предлоге о саслушању сведока одбране.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.