D.I.C. Veritas

RTS, 15.11.2017, O ustaškim zločinima u britanskom parlamentu

“Jasenovac i Holokaust memorijalna fondacija” (JHMF) iz Londona je 14. novembra, pod patronatom britanskih narodnih poslanika, održala istorijsko predavanje u Parlamentu Velike Britanije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Predavanje, koje je održala direktorka Dragana Tomašević, prvenstveno je imalo za cilj da edukuje one parlamentarce, ali i one diplomate iz različitih zemalja sveta koje imaju svoja diplomatska predstavništva u Londonu, kao i profesore najprestižnijih univerziteta u tom gradu, koji nikada nisu čuli za katoličko-hrvaatske zločine u NDH, ali i da upozori na istorijski revizionizam u najmlađoj članici Evropske unije, piše u saopštenju Fondacije.

Dragana Tomašević je posebno istakla činjenicu da je NDH jedina u svetu koja je imala koncentracione logore za decu, te da je genocid nad ovim prostorima danas ispolitiziran.

Problem revizionizma istorije je takođe prepoznat od Svetskog kongresa Jevreja koji je pre tri nedelje krenuo u internacionalnu kampanju, a ovaj korak je pozdravljen i od strane Fondacije.

Kao primer kako jedan običan čovek može da napravi veliku razliku, Dragana Tomašević je navela rad Davida Sladeka, češkog foto novinara, autora knjige i izložbe Neizgovoreni genocid koju je JHMF pomogla da ugleda svjetlost dana. Sladek je zvanicama prepričao iskustva Dobrile Kukolj, Danice Praštalo i Mile Vučkovca, preživelih logoraša, a zvanice su mogle i da pogledaju izložbu nakon predavanja.

Skup je otvorio prof. dr Srboljub Živanović, predsednik Internacionalne komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu, a skupu su prisustvovali razni poslanici britanskog Parlamenta, kao i veliki broj diplomata, među kojima su bili i ataše Srbije, ambasador BiH, te profesori sa prestižnih univerziteta u Britaniji.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.