D.I.C. Veritas

RTS, 17.05.2021, Svedočenje povratnika – šta je Vasku nakon 16 godina života u Srbiji vratilo u Knin

Na lokalnim izborima u Kninu učestvovala je Anja Šimpraga, saborska poslanica SDSS-a. Ona je prvi kandidat za čelno mesto u gradu ispred srpske zajednice još od Oluje, što se tumači kao veliki pomak, što očekuju i Srbi koji žive u Kninu. Vaska Radulović, koja je jedan od povratnika u Knin, govorila je za RTS o situacijama sa kojima se susreću Srbi povratnici, ali i o tome kako je počela da piše o sudbini Srba na tim prostorima.

Na pragu kuće u kojoj je odrasla, a 1995. krenula u izbegličku kolonu, Vaska Radulović govori i o svom povratku. Šesnaest godina života u Srbiji, završen fakultet, stečeni prijatelji nisu je zadržali dalje od Polače nadomak Knina.

“Ja sam oduvek znala da će biti taj momenat kada ću ja doći ovamo. Kada će to biti, nisam mogla da isplaniram, šta ću raditi, čime ću se baviti, ali sam znala da ću ići”, navela je Vaska Radulović.

Zbog onoga što je usledilo voli da kaže da je i viša sila podržala njenu odluku da se vrati. U to vreme, Zajedničko veće opština iz Vukovara tražilo je novinarku za područje Like i Dalmacije.

Bez prethodnog iskustva, počinje i do danas ne prestaje da piše o Srbima povratnicima. Među ovim tekstovima, neki su ostavili dubok trag.

“Kada zateknete čoveka koji živi u kamp prikolici 20 godina pored svoje porušene kuće, u kamp prikolici bez struje, vode, osnovnih uslova za život, pritom je teško bolestan i ne može da izlazi – jedna od teških priča. A pozitivni primeri su uvek tih mladih ljudi koji su se vratili i koji žele da ostanu”, kazala je Vaska Radulović.

A njena priča podrazumeva svakodnevni prolazak pored praznih komšijskih kuća i osnovne škole u kojoj više nema ni vrata, ni prozora, a ni dece.

“Teško je to. Svaki put i kad prođem ovde, moj pogled ide na stranu zato što se teško pomiriti sa činjenicom da sve ono što je bilo ovde, da toga više nema i da je velika verovatnoća da toga više neće ni biti”, istakla je Vaska.

Dodala je da najviše njenih prijatelja iz osnovne škole u Polači  živi u Beogradu i ostatku Srbije, ali i da ih ima svuda po svetu. Ona je jedina koja se vratila.

Nema još mnogo poznatih lica. Od nekadašnjih 1.600 stanovnika Polače danas ih je osam puta manje.

Vaska Radulović kazala je da vidi sebe u Polači i za 30 godina.

“Ja da, prošlo je 10 godina da sam se vratila i ne mogu reći da je bio jedan momenat da sam rekla – što nisam ostala u Beogradu ili što sam se vratila. Nikada se nisam pokajala i ne mislim da hoću, jer tu sam ja. Ja sam ovde rođena ovde je sve moje, moja kuća, preci, groblje i crkva i škola i ulica i seoski bunar, to je sve moje”, naglasila je Vaska.

Autor: Tihana Bajić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.