D.I.C. Veritas

RTS, 19.04.2013., Antić: Debata o Tribunalu u UN uspela

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić ocenio da je debata u UN-u o radu međunarodnih krivičnih sudova uspela, uprkos pokušajima da se ona ospori.

Debata u Ujedinjenim nacijama o radu međunarodnih krivičnih sudova je uspela, uprkos pokušajima da se ona ospori, ocenio je predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić.

Izvesno je da je debata uspela i da je ukazala i na slabosti i na dobre strane rada Tribunala, rekao je Antić i dodao da je debata pokazala i odnos velikih sila prema tom sudu, koji bez njihove podrške ne bi postojao.

Prema njegovim rečima, malo ko je osporavao argumente koje su izneli uvodničari debate, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsedavajući Generalnoj skupštini Vuk Jeremić.

Ovakva debata je bila potrebna, a njeno osporavanje nije bilo dobro, jer je tako osporavan i sam sud, ocenio je Antić, na konferenciji za štampu o debati koja je održana u sedištu UN-a.

“Najvažnije osporavanje je bilo da se debatom relativizuju zločini i u jednom nemačkom elektronskom mediju koji je naveo da su i Nemci pedesetih godina osporavali Nirnberški sud, ali ovde nije Srbija zauzela zgradu u UN i dva dana držala konferenciju, nego su je održale UN. Osporavanje međunarodne ustanove samo zato što je na njenom čelu građanin Srbije je nedopustivo”, rekao je Antić.

Antić je bojkot rasprave SAD-a, Kanade i Jordana ocenio kao veoma loš, a kao besmislen je odbacio argument predstavnika EU, koji je naveo da se samom debatom u UN osporava Haški tribunal.

Direktor dokumentaciono informacionog centra Veritas Savo Štrbac je ocenio da je apsurd to što se niko iz Tribunala nije odazvao pozivu da prisustvuje debati.

Sve što se dešavalo na debati bi moglo da pomogne u rešavanju drugih slučajeva pred međunarodnim sudovima, kao što su tužbe za genocid koje su podnele Srbija i Hrvatska, rekao je Štrbac.

Štrbac je rekao i da Haški tribunal nije ispunio nijedan od ciljeva zbog kojih je osnovan, nije doneo pravdu žrtvama, nije doprineo pomirenju, nego ga je ozbiljno ugrozio i svojim presudama “ne prevenira” činjenje zločina, nego ga nagrađuje i ohrabruje.

“Niko nije osuđen za zločine nad Srbima na području Hrvatske i Kosova, a među optuženim i osuđenim Srbima je ceo politički, vojni i policijski establišment iz SRJ, Srbije, JNA, Bosne i Hercegovine, JNA i Republike Srpske Krajine”, rekao je Štrbac.

Štrbac je naveo da je pred Haškim tribunalom optužena ukupno 161 osoba, od kojih 110 Srba, 34 Hrvata, devet Bošnjaka, sedam Albanaca i i jedan Makedonac.

Antić i Štrbac su učestvovali u debati u UN.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.