D.I.C. Veritas

RTS, 24.02.2018, Iz Udruženja nestalih očekuju skoru ekshumaciju poznatih grobnih mesta

Predstavnici srpskih udruženja nestalih, koji su juče razgovarali sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, veoma su zadovoljni boravkom u Zagrebu. Očekuju pozitivne pomake u rešavanju sudbine osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom rata u toj zemlji i hvale inicijativu predsednika Aleksandra Vučića tokom posete Zagrebu.

Prema podacima srpskih udruženja nestalih lica iz Hrvatske, 1.799 ljudi je nestalo. Kažu da su u Zagrebu naišli na jako dobar prijem pun poštovanja. Ta inicijativa dala je nadu porodicama nestalih da će se pitanje nestalih rešiti u budućnosti.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih lica Dragan Pjevač kaže da su od hrvatske predsednice zatražili da se obavi eshumacija poznatih grobnih mesta.

“Njih 76 čekaju na ekshumaciju preko 20 godina. Majke čekaju svoje sinove”, navodi Pjevač.

“To bi dalo ozbiljnost čitavoj stvari. To bi kao lakmus-papir pokazalo da li je ta inicijativa iskrena ili nije. Očekujem da će to Hrvatska napraviti na proleće ove godine”, ističe Pjevač.

Predstavnici srpskih udruženja nestalih lica u Hrvatskoj traže otvaranje arhiva i dobijanje podataka o nestalim licima.Takođe, traže da se komisija sastaje s porodicama žrtava jednom u šest meseci.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.