D.I.C. Veritas

RTS, 25.06.2015., Optuženi negiraju krivicu za zločine u Lori

Trojica bivših hrvatskih vojnih policajaca izjasnili su se na sudu u Splitu da se ne osećaju krivim za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992. u splitskom vojno-istražnom zatvoru, izjavili su novinarima advokati optuženih.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a početak postupka u slučaju poznatijem kao “Lora 2” zakazan je za 9. septembar, javlja Beta.

U tom slučaju optužnica splitskog tužilaštva tereti za ratne zločine petoricu vojnih policajaca, od kojih su dvojica već devet godina u bekstvu.

Pred sudskim većem Županijskog suda u Splitu, kojim predsedava sudija Vladimir Živaljić, danas su se pojavili optuženi Tonči Vrkić, Anđelko Botić i Ante Gudić, dok su prvooptuženi Tomislav Duić i Emilio Bungur u bekstvu od 2005. i nedostupni su hrvatskom pravosuđu, prenela je Slobodna Dalmacija na svom portalu.

Pripremno ročište je trebalo da bude održano prošlog leta, ali je u međuvremenu nekoliko puta odlagano.

Optužnica u slučaju “Lora 2”, koja je podignuta pre šest godina, tereti upravnika vojno -istražnog zatvora Lora Tomislava Duića, njegovog zamenika Tončija Vrkića i čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja leta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Od 40-ak zarobljenika koji su prošli torture Lore, umrli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlado Savić. Njihova tela ekshumirana su posle rata na području Livna.

Prema optužnici, u mučenjima su učestvovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet.

Svi optuženi u slučaju “Lora 2” već su pravosnažno osuđeni u slučaju “Lora 1” za zločine nad civilima u vojno-istražnom zatvoru Lora.

U tom prvom slučaju optužnica protiv osam osoba podignuta je marta 2002. Splitski sud je najpre doneo oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud ukinuo tu presudu i vratio predmet na novo suđenje.

U ponovljenom postupku splitski sud 2006. sve optužene je proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne u rasponu od šest do osam godina, a presudu je 2007. potvrdio i Vrhovni sud.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.