D.I.C. Veritas

RTS, 28.01.2023, Dačić i Grlić Radman: Srbija i Hrvatska moraju da unapređuju saradnju zarad mira i budućnosti

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske razgovarali su u Subotici o načinu unapređenja odnosa dve države. Hrvatski kulturni centar “Bunjevačko kolo” organizovao je u Subotici “Veliko prelo”.

Pored pitanja iz prošlosti koji opterećuju dve zemlje, Srbija i Hrvatska moraju da unapređuju saradnju zarad mira i stabilnosti i budućnosti i dobrobiti građana. To su konstatovali ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević u Subotici.

To je okvir koji su u Davosu predstavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković. Toga će se držati i ministarstva koji će razvijati buduću saradnju između dve vlade.

Ono što će se dešavati u narednih mesec, dva dana biće mnogobrojni susreti nacionalnih koordinatora koji će pobrojati sva otvorena pitanja i koji će formirati hodogram svih aktivnosti da bi se dalje unapređivala saradnja. Prethodno su se u Subotici sastali i predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Vojvodini, Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov.

“Sigurno imamo i siguran sam da ćemo i imati različita mišljenja, da imamo i čitav niz dnevnih, operativnih i aktuelnih pitanja kao što je razvoj naših ekonomskih odnosa, kao što su prekogranični projekti, kao što je infrastruktura, razmena mladih, biznis forumi i sve ostalo. To su sve teme, da ne ispadne da razgovaramo samo o pitanjima koja se tiču prošlosti”, istakao je Ivica Dačić.

Gordan Grlić Radman naveo je da u interesu građana i jednih i drugih mora se raditi i sarađivati.

“Politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unapređenje naših odnosa, dobrosusedske odnose, jer to je i manifestacija i političke zrelosti, osobito u sadašnjem trenutku velikih izazova. Evropski put Srbije ide ne samo preko Hrvatske već i uz Hrvatsku, a Zagreb je spreman da joj pomogne na tom putu”, rekao je Grlić Radman.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i predsednik SDSS-a navodi da je najznačajnije da se nastavlja, da se nije stalo na jednom događaju sastanku i jednoj poruci.

“Nego upravo to, da se nastavlja i da će se nastaviti nakon ovoga, jer je to potrebno i Hrvatskom narodu ovdje, i Srpskom narodu u Hrvatskoj, ali i dvema državama”, naglasio je Pupovac.

Zvaničnici će prisustvovati Velikom prelu koje se u Subotici organizuje od 1879. godine. To su zimske pokladne svečanosti. Uglavnom su zamišljene kao veliko druženje u toku zimskih dana.

Žigmanov: Hrvatska i srpska zajednica most u saradnji Hrvatske i Srbije 

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izrazio je danas pred početak “Velikog bunjevačkog prela” zadovoljstvo što je Subotica ponovo, nakon dužeg vremena domaćin hrvatskoj delegaciji na čelu sa izaslanikom premijera Gordanom Grlić Radmanom i što se pokazalo da su manjine most koji spaja dve države.

“Radujemo se što smo i dalje u bogatim i plodinim saradničkim odnosima kada je reč o ključnim institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj, radujemo se što smo u Subotici ponovo omogućil susret visokih predstavnika Srbije i Hrvatske”, rekao je Žigmanov.

Ukazao je na to da je taj grad posle sedam godina domaćin mesta susreta na ministarskom nivou – šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

“I na taj način uprkos svim sumnjama svedočimo da smo most u sradnji Srbije i Hrvatske, da smo zajedno sa partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavke za redovnu komunikaciju između dve države”, kazao je Žigmanov.

Dodao je da su zajednička nastojanja doprinela tome da se realizuju susreti na najvišem nivou i podsetio na susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Davosu, te naglasio da zahvaljujući tome mogu još jače i učestalije da organizuju sastanke i stvaraju pretpostavke za rešavanje otvorenih pitanja.

Napominje da učešće Hrvata u procesima donošenja odluka još nije rešeno i da se nada da će Hrvati uzeti učešće u vlasti u Somboru i Subotici.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je da će se zvanični sastanci na najvišem nivou nastaviti.

Najavio je sastanke predstavnika dve zajednice i dodao da će na njima odrediti stvari koje sami mogu da reše a koje će delegirati vladama.

Istakao je da će dve zajednice nastaviti zajedničke napore kako bi doprinele da se te zajednice tretiraju onako kao što očekuju.

“Uveren sam da će i oni koji su sa razlogom imali sumnje da se stvar neće primti biti razuvereni i videti da se posao nastavlja, da se nastavljaju zvanični sastanci na najvišem nivou kada su u pitanju dve vlade, na operativnim nivoima kada je reč o dve politike, što je interes i Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji”, rekao je Pupovac.

Manifestacija “Veliko Bunjevačko prelo” održava se od 1879

Manifestacija “Veliko Bunjevačko prelo” koje Bunjevci organizuju još od 1879. godine, a koje je u Subotici okupilo brojne zvaničnike iz Hrvatske i Srbije, dokaz je otopljavanja odnosa dveju zemalja, ocenila je predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Ona je rekla da to što su prisutni brojni zvaničnici dve zemlje dokaz da se sa reči prešlo na delo.

Naglasila je da očekuje da će Hrvati u Srbiji uskoro osetiti sve dobrobiti otopljavanja tih odnosa.

Podestila je da već dve godine nije bilo susreta na najvišem nivou, te da se u Hrvatskom nacionalnom vijeću raduju rešavanju otvorenih pitanja, posebno na polju obrazovanja “da se Hrvatska deca bez straha upisuju u svoje škole, kao i da se hrvatska reč neće tražiti ispod pulta”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.