D.I.C. Veritas

RTS, 28.06.2015., Odalović: U regionu 10.837 nestalih

Dinamika rešavanja sudbine nestalih u regionu je nezadovoljavajuća, budući da se 10.837 ljudi i dalje vodi kao nestalo, izjavio je predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji je istakao da posebno zabrinjava podatak da i dalje 5.000 neidentifikovanih tela stoji u mrtvačnicama širom regiona.

Povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih, Odalović je na konferenciji za novinare rekao da nema pomaka u statusu tela koja stoje u mrtvačnicama u Zenici, Sarajevu, Banjaluci, Zagrebu i Prištini, a za koja se ne može precizno utvrditi identitet, prenosi Tanjug.

“Nemoguće je da se oni ovoliko dugo nalaze u mrtvačnicama i da nema rešenja”, rekao je Odalović, navodeći da je očigledno da su mnogi u regionu zaokupljeni drugim stvarima – jedni verifikacijom svoje “kvazidržave”, drugi slave određene datume…

Odalović je dodao da po tom pitanju Mostarska deklaracija, koju su prošlog leta potpisali lideri Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u cilju rešavanja problema nestalih osoba, ne daje rezultate.

Odalović je rekao da svi od Srbije traže određene odgovore, a kada mi nešto zatražimo od njih dobijamo besmislene odgovore, te pozvao sve u regionu da slede primer Srbije, koja odgovara svim svojim obavezama.

Odalović je napomenuo da na teritoriji Srbije nema lokacije, niti jednog mesta koje nije provereno, da se prema svakoj informaciji odnosi ozbiljno, što, kako poručuje, pokazuje jedan odgovoran odnos prema pitanju nestalih.

U tom smislu su, kako je dodao, nedavno proverene lokacije kod Novog Pazara, na zahtev Prištine.

Odalović očekuje da na jesen bude pretražena lokacija u Gornjem Selištu u Hrvatskoj, a kada je saradnja sa KiM u pitanju naveo je da tu postoji zastoj, budući da zajednička radna grupa ne funkcioniše zbog određenih njihovih problema.

Odalović je naveo da odluka o osnivanju suda za ratne zločine OVK uliva nadu da će zločini biti sankcionisani i da će se doći do novih podataka o žrtvama, kao i da podizanje optužnice protiv Nasera Orića predstavlja dobru vest, jer postoje mnogi svedoci zverstava koji su počinjeni i ko je za njih odgovoran.

Direktor Informaciono dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je, prema najnovijim podacima te organizacije, na srpskoj strani na teritoriji Hrvatske i Republike Srpske Krajine bilo 7.210 poginulih i nestalih, među njima 6.165 muškaraca i 1.645 žena.

Štrbac je dodao da je među njima bilo 60 odsto vojnika, 37 odsto civila i tri odsto policajaca.

Kada su u pitanju nestali, Štrbac je naveo da ih je 1.874, od kojih 510 žena i 1.364 muškaraca.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je da na Međunarodni dan nestalih ta organizacija izražava saosećanje sa prodicama žrtava i našeg, ali i svih ostalih naroda.

Rekao je da ta udruženja podržavaju sve obaveze Srbije u procesu ekshumacije i identifikacije žrtava, jer je to jedini način da traže pravdu za sebe.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.