D.I.C. Veritas

RTS, 28.09.2013., Štrbac: EU da zapreti sankcijama Hrvatskoj

 

Evropska unija bi trebalo da zapreti sankcijama Hrvatskoj zbog promene statuta Vukovara, kojom bi taj grad bio izuzet od upotrebe đirilice, ocenio Savo Štrbac.

Predsednik dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac ocenio je da bi Evropska unija trebalo da zapreti sankcijama Hrvatskoj zbog odluke Gradskog veća Vukovara da pokrene promenu statuta grada kojom bi on bio proglašen mestom posebnog pijeteta i izuzet od obavezne upotrebe ćirilice.

“Evropa, kao u slučaju ‘Leks Perković', može da im zapreti uskraćivanjem sredstava iz raznih fondova i uvođenjem nadzora”, rekao je Štrbac agenciji Beta.

On je podsetio da je zakon koji je regulisao pravo na dvojezičnost donet ranije, dok je Hrvatska pregovarala o članstvu sa EU.

“To bi bila unutrašnja stvar Hrvatske da to nije prethodno regulisano zakonom”, rekao je Štrbac i dodao da je očito kako su u okviru same Hrvatske jače desničarske struje koje su protiv dvojezičnosti i ćirilice.

“To su udruženja koja su proistekla iz rata i očigledno da ni ova vlast nije spremna da im se suprotstavi”, rekao je Štrbac. 

Gradsko veće Vukovara prihvatilo je predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada čime se stvara mogućnost da bude proglašen gradom posebnog pijeteta i da se zabrani upotreba ćirilice.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.