D.I.C. Veritas

РТС, 29.08.2014., Штрбац: Брже до истине о несталима

Штрбац: Брже до истине о несталима, РТС, 29.08.2014.
Декларација о несталима коју су у Мостару потписали шефови четири државе региона требало би да убрза процес сазнавање судбине несталих, каже председник Документационо-инфромационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Саво Штрбац је рекао да потписивање Декларације значи много за породице оних који још трагају за својим најближима.

“Ово је један симболични чин најодговорнијих људи у региону, председника држава и надајмо се да ће их они који раде на проналажењу несталих послушати и да ће тај процес ићи много брже него што је ишао до сада”, рекао Штрбац.

Штрбац је рекао и да после 19 година, колико је прошло од завршетка рата, још нису ексхумирана позната гробна места.

“Ја се бавим несталим Србима и Хрватима на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине и знам да ту има много политике када су у питању српске жртве”, каже Штрбац.

“Веритас” тренутно располаже са још 385 познатих гробних места српских жртава на подручју Хрватске, највише из акција “Бљесак” и “Олуја”.

“Знамо где су гробна места, не знамо ко се налази, знамо да су српски, највише их је из ‘Бљеска’ и ‘Олује’ али има нешто и из претходних година, међутим то хрватска страна на кашичицу ексхумира”, напомиње Штрбац.

Уколико се нешто не промени после потписивања декларације, Штрбац каже да би то схватио као велико лицемреје хрватске стране и њиховог председника.  

“Ми сугеришемо да се крене у ексхумације познатих гробних места што је требало и до сада урадити, као и да се убразају идентификације већ ексхумираних посмртних остатака”, истакао је председник “Веритаса”.

“Ми имамо сада екхумираних а и неидентификаваних 421, када саберемо оно што је регистровано и још није ексхумирано и оно штоје ексумирано а није идентификовано ми ћемо нашу бројку несталих од 1.909 преполовити”, каже Штбац.

Онда ћемо, додаје Штрбац, у другој фази ићи у трагања, сондирања терена, проналажења.

“То је једна врло тешка фаза, то се ради и у другим крајевима овог региона, али Хрватска је специфична”, наводи Штрбац.

Председник “Веритаса” је оценио као одличну идеју премијера Александра Вучића који је рекао да ће предложити формирање уније младих по узору на Француско-немачку Канцеларију која би имала за циљ успостављање нових веза међу младима у региону и интензивирање процеса помирења и суочавања са прошлошћу.

“То је једна одлична идеја, одличан пројекат, јер на младима свет остаје, на младима свет почива. Треба много, много труда урадити да се младост окрене у правцу толеранције, ако не већ љубави и да се с тим крене што пре јер је већ много времена потрошено”, закључио је Штрбац.    

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.