D.I.C. Veritas

RTS, 29.09.2012., Parastosi u Varivodama i Gošiću

U znak sećanja na sedmoro ubijenih Srba u Gošiću i devetoro u Varivodima u tim selima su održane komemoracije. Predstavnici Srba u Hrvatskoj i predstavnici hrvatske vlade osudili zločine.

U selima Varivode i Gošić kod Knina u organizaciji Srpskog narodnog veća i opštine Kistanje održane su komemoracije i parastos u znak sećanja na nedužne srpske civile – sedmoro koji su 27. avgusta 1995. ubijeni u Gošiću i devetoro koji su 28. septembra pobijeni u Varivodama.

Na komemoraciji održanoj u Varivodama kod spomenika koji je postavljen 2010. ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić kao izaslanik premijera Zorana Milanovića, brigadni general Mladen Fuzul kao izaslanik predsednika Ive Josipovića, predsednik SNV Milorad Pupovac i predstavnik organizacije Dokumenta Eugen Jakočić osudili su zločin i ukazali na potrebu stvaranja zajedničkog života.

Ubistvom devetoro civila naneta je sramota hrvatskom narodu, jer za zločin nema opravdanja, rekao je Ostojić koji je obećao da će se za vrema njegovog mandata rasvetili okolnosti zločina. Vreme je za građenje života, a ne suživota, rekao je Ostojić.

Pupovac je naglasio da za zločin od pre 17 godina još niko nije odgovarao, pogotovo što je počinjen van ratnih dejstava i nad ljudima koji su verovali u poruku Franje Tuđmana da ostanu u kućama, jer će im se garantovati ljudska prava.

“Ko je naredio i počinio ubistvo, učinio je greh prema svima koji veruju u mogućnost zajedničkog života”, rekao je Pupovac, ističući da je ubistvom poslata i poruka da zajednički život nije moguć i da se Srbi ne mogu vratiti.

Pohvalio je prisustvo državnih zvaničnika, ističući da to stvara mogućnost da i predstavnici Srba budu na komemoracijama za hrvatske žrtve.

General Fuzul je osudio zločin, ističući da zločin ne služi na čast hrvatskom narodu i ne može se opravdati.

“Ćutanje i stid jedini su primereni ovom mestu”, rekao je Jakovčić, ističući da on spada u deo većinskog naroda koji se stidi tog zločina. On je podsetio da niko nije osuđen, ali i da je vrhovni sud ustanovio odgovornost hrvatske države za zločin i mogućnost da porodice pobijenih dobiju obeštećenja.

Treba izjednačiti vojne i civilne žrtve, rekao je i pozvao vladu da oformi fond iz kog će se isplaćivati odštete žrtvama i njihovim porodicama i refundirati im sudske troškove koje su morali platiti nakon odbijanja tužbi.

Zločin bez kazne

Na početku komemoracije vence su položile brojne delegacije, među kojima i porodice žrtava, konzul Srbije Zoran Vasiljević, zamenik šibensko-kninskog župana Đorđa Rašković, načelnik opštine Kistanje Goran Reljić, pomoćnik ministra veterana Dinko Mikulić predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke, manjinske samouprave i udruženja porodica poginulih i nestalih Protiv zaborava.

Parastos u Varivodama i Gošiću služili su paroh Đorđe Veselinović i monah Jovan iz manastira Dragović.

Venci su položeni i kod drvenog krsta u Gošiću, nakon čega se Pupovac obratio prisutnima rekavši da bi svi radije delili radost da ispod dudinja u selu sede brojni ljudi koji uživaju u plodovima svog rada, ali da je neko pre 17 godina odlučio drugačije.

“Neko je hteo da u tom selu ne bude srpske čeljadi i izbeglim Srbima poslati poruku da se ne vraćaju”, rekao je Pupovac, zahvalivši svima koji svojim prisustvom pokazju da je život s drugima moguć.

Pozvao je da svi koji su počinili zločin osete ruku pravde, a oni koji su to naredili da osete ljudski stid i sramotu.

Prisustvo predstavnika Hrvata na komemoracijama srpskim žrtvama potiče nas da i mi budemo na komemoracijama žrtvama među Hrvatima, rekao je i dodao da svi trebaju biti zajedno u sećanjima.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.