D.I.C. Veritas

RTS, 29.09.2022, Obeležena godišnjica smrti majora Milana Tepića

Danas je obeležena 31. godišnjica smrti majora Milana Tepića. Hrabrom majoru počast je odata polaganjem venaca na spomenik u ulici u Beogradu koja nosi njegovo ime.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti majoru Milanu Tepiću, prenosi se u saopštenju.

Poručio je da su ljudi kao što su bili Tepić i vojnik Stojadin Mirković “utkali svoje živote u temelje naše otadžbine i bili odani vojničkoj zakletvi do poslednjeg daha”.

Dužni smo, naveo je, “da gradimo i jačamo Srbiju svakog dana, kako bi buduće generacije i Mirkovića i Tepića i svih drugih porodica u ovoj zemlji živele u miru i blagostanju”.

Stefanović je položio venac u ime Vlade Srbije na spomenik Milanu Tepiću u istoimenoj ulici u Beogradu.

Istakao je da danas odajemo poštu i Stojadinu Mirkoviću, koji je stradao na današnji dan 1991. zajedno sa Tepićem, a koji je sahranjen u rodnom selu kod Valjeva.

“Danas smo se okupili da odamo poštu čoveku koji se svojom hrabrošću i odanošću upisao u večnost i postao simbol vojnika, starešine do poslednjeg daha. Milan Tepić bio je suprug, otac, oficir za primer. Čovek koji je, zajedno sa Stojadinom Mirkovićem bez razmišljanja dao ono najvrednije što je imao – svoj život, žrtvovao ga svesno, za naš narod, za otadžbinu”, rekao je Stefanović.

Podsetio je i na stradanje vojnika Stojadina Mirkovića.

“Želim ovom prilikom da odamo poštu i Stojadinu Mirkoviću, tada devetnaestogodišnjem vojniku, koji je odbio Tepićevu naredbu za povlačenje i stradao držeći mu odstupnicu. Posebno bih pozdravio njegovu porodicu, oni su u ovom trenutku u Gornjim Leskovicama. Dostojanstveno najbliži nose već više od 30 godina svoj bol za Milanom i Stojadinom, žive sa prazninom i znamo da nju u njihovim srcima ništa ne može popuniti”, poručio je Stefanović.

U okviru ceremonije, kojoj je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, vence su položili i članovi porodice Tepić, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvođena brigadnim generalom Sašom Petrovićem.

Vence su položili i zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, kao i delegacije Kluba generala i admirala, SUBRNOR-a, Udruženja 6. Ličke divizije i Udruženja boraca rata od 1990. godine, kao i kolege i prijatelji Milana Tepića, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.