D.I.C. Veritas

RTS, 31.05.2013., Stanišić i Simatović stigli u Beograd

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatovića Frenki, koji su oslobođeni optužbi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, stigli su u Beograd. Stanišić i Simatović su doputovali avionom Vlade Srbije.

Kako je javio reporter RTS-a, brojni novinari nisu imali priliku da vide Stanišića i Simatovića po sletanju aviona i pretpostavlja se da su oni izašli na neki drugi izlaz.

Iako je bilo nezvaničnih najava da će se njih dvojica u VIP salonu aerodroma kratko obratiti medijima, do obraćanja nije došlo, a jedan policajac novinarima je saopštio da je VIP salon otkazan.

Dok je avion iz Holandije sletao, aerodrom “Nikola Tesla” nadletala su dva helikoptera.

Predsednica Udruženja novinara Serbije Ljiljana Smajlović rekla je u emisiji OKO da zbog toka sudskog procesa mi ne znamo mnogo o izvedenim dokazima.

“Meni se čini da je ovde opovrgnuta, odnosno pala optužba da je Srbija bila argersor jer niko iz Srbije iz državnih organa nije osuđen u udruženom zločinačkom poduhvatu kada je reč o zločinima u hrvatskoj i BiH, i zato su ogorčeni ljudi u Sarajevu i Zagrebu”, kaže Ljiljana Smajlović.

Za profesora međunarodnog prava Tibora Varadija presuda Stanišiću i Simatoviću ne donosi preokret pred Međunarodninim sudom pravde gde su se Srbija i Hrvatska uzajamno tužile za genocid.

“Taj izuzetno visoki prag pred Međunarodnim sudom pravde, da se dokaže genocid je nedostižan i za jednu i za drugu stranu. Ja se iskreno nadam da će doći do obostranog povlačenja tužbi i da će pravna smišljenost prerasti i u političku”, kaže Tibor Varadi.

U dokumentacionom centru Veritas smatraju da presuda Stanišiću i Simatoviću može biti značajna za eventualni proces pred Međunarodnim sudom pravde.

“Kada je žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo Gotovinu i Markača ocenili smo da ćemo biti malo hendikepiranui u ovom sporu ako dođe do suđenja pred MSP, jer uz sve ono za šta ih je sud oslobodio mi bi morali dokazati etničko čišćenje” kaže Savo Štrbac iz “Veritasa”.

Prema njegovim rečima, posle ove oslobađajuće presude, ako bude potvrđena, rezultat će nam ponovo biti izjednačen, pa će i oni tako morati ispočetka da dokazuju da je Srbija izvršila agresijui genocid.

Veće nije moglo da zaključi da su Stanišić i Simatović krivi

Haški Tribunal oslobodio je Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija optužbi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Veće je naložilo da Simatović i Stanišić budu pušteni na slobodu iz pritvorske jedinice u Sheveningenu čim budu završene odgovarajuće pripreme.

Veće nije moglo da zaključi da su Stanišić i Simatović odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Veće nije moglo da zaključi da je Stanišić služio kao “kanal veze” između Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milana Martića, koji su, kako se navodi, bili glavni organizatori udruženog zločinačkog poduhvata.Većina članova veća ustanovila je da se Stanišić i Simatović ne mogu okarakterisati kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sa izuzetkom u Doboju i Bosanskom Šamcu, veće nije zaključilo da je Jedinica za specijalne operacije (JSO) počinila zločine u svojim operacijama.

Odluci Sudskog veća usprotivila se jedino sudija Mišel Pikar.

Većina članova Veća, uz suprotno mišljenje Pikarove, smatra da doprinos optuženih operacijama JSO u Doboju i Bosanskom Šamcu nije bila dovoljna da bi se mogla okarakterisati kao pomaganje i podržavanje činjenja zločina.

Branilac Jovice Stanišića, Vejn Džordaš izjavio je da je njegov klijent “u šoku od sreće” zbog oslobađajuće presude.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojici su izjavila da nisu krivi.

Vučić: Presude dobre za zemlju

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su oslobađajuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću dobre za zemlju.

“To je dobro za nas kao zemlju, a u sve drugo ne bih ulazio” rekao je Vučić nakon obraćanja Saboru SPC upitan kako komentariše oslobađajuće presude.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.