D.I.C. Veritas

РТС, Бета, 20.06.2017., Веритас: Нико није одговарао за злочине на Миљевачком платоу

Документациони центар “Веритас” je указаo да ни 25 година од злочина које је хрватска војска починила на Миљевачком платоу у тадашњој Републици Српској Крајини (РСК) нико није процесуиран пред Хашким трибуналом, док је првобитна осуђујућа пресуда против двојице хрватских војника и даље у жалбеном поступку а осуђени коначну одлуку чекају на слободи.

Хрватска војска 21. јуна 1992. године напала положаје Територијалне одбране РСК у близини Дрниша, заузела седам села и убила 40 територијалаца, од којих многе након предаје, наводи се у саопштењу.

“И уместо да тела погинулих врате породицама, хрватске власти наређују српским заробљеницима, под претњом смрћу, да их бацају у крашку јаму у пределу Љут у близини засеока Бачић. Хрватска радио-станица Сплит у маниру крајњег цинизма вишекратно је емитовала имена погинулих српских бораца уз звуке српске националне химне са разним погрдама”, наводи се у саопштењу.

“Веритас” је додао да су остали преживели заробљеници били мучени у затворима у Шибенику, Сплиту и Загребу и да су размењени у августу 1992. године.

Та организација је подсетила да, упркос обиљу доказа, нико од починилаца није одговарао за злочине пред Хашким трибуналом.

Суд у Сплиту је у септембру 2014. године осудио Анту Бабца (52) и Мишу Јаковљевића (46) на три године и осам месеци односно три године затвора, због тога што су као припадници одељења Војне полиције из Шибеника убили у то време педесетседмогодишњег заробљеника Мирослава Суботића.

Међутим, и тај предмет се по жалби осуђених налази пред Врховним судом а осуђеници одлуку чекају на слободи.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.