D.I.C. Veritas

RTS, Beta, 20.07.2015., Pusić: Nedolazak stranaca na paradu nije udarac Hrvatskoj

ZAGREBAko mnoge zemlje ne pošalju vojnike na paradu za godišnjicu Oluje, to neće biti nikakav diplomatski udarac Hrvatskoj, jer je to “proslava koja se prvi put diže na državnu ravan i to je samo naša hrvatska stvar”, ocenila je šefica hrvatske diplomatije. Od referenduma u RS treba odustati, kaže Vesna Pusić.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić je izjavila da odluka više zemalja da njihovi predstavnici ne učestvuju na obeležavanju 20. godišnjice hrvatske vojne akcije Oluja nije udarac Hrvatskoj.

Vesna Pusić je navela da “uopšte ne misli da je to neki udarac, već obrnuto, treba se držati hrvatske vojske i organizacije s paradom hrvatske vojske prvi put u glavnom gradu, dakle na neki državnički način”, prenosi Beta.

Uoči zasedanja Ministarskog saveta Evropske unije u Briselu, hrvatska ministarka je rekla da je “svako ko hoće da prisustvuje u bilo kojem vidu dobrodošao”.

“To je naša proslava koja se diže na ravan državnog čina i to je zaista samo naša, hrvatska stvar”, zaključila je Vesna Pusić.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske izjavila je da bi raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj predstavljalo kršenje Dejtonskog sporazuma i ustava Bosne i Hercegovine i da od toga treba odustati, prenosi Tanjug.

“Referendum bi za posledicu imao dovođenje u pitanje ustava Bosne i Hercegovine i svega što je Dejton sa sobom doneo”, rekla je Pusić.

Ona je dodala da će namera vlasti RS da raspišu referendum o odbacivanju nadležnosti Državnog suda i Tužilaštva BiH u srpskom entitetu biti na dnevnom redu pod tačkom “razno”.

“Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje”, kazala je hrvatska ministarka.

Pusić je rekla da je važno preusmeriti pažnju na sprovođenje reformi kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koju je BiH potpisala sa EU stupio na snagu.

“Niko nije mislio da će (približavanje BiH EU) biti lako, ali to ne znači da od toga treba odustati”, kazala je ona.

Zvanični Brisel i više zapadnih zemalja već su osudili ideju o referendumu i zatražili da se od toga odustane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje zamolio predsednika RS Milorada Dodika da preispita nameru o raspisivanju referenduma.

Na margini zasedanja ministara inostranih poslova EU, Pusićeva je rekla da se za Makedoniju mora naći rešenje da i bez nagodbe s Grčkom oko imena, sa reformama krene snažnije na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Vesna Pusić je naglasila da je “stojanje u mestu štetno i za Makedoniju i za region”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.