D.I.C. Veritas

RTS, Fonet, 20.09.2017, Veritas: Bez pravde za žrtve na Koranskom mostu u Karlovcu

Hrvatska, iako je postala članica Evropske unije, još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom svoje nedavne prošlosti, a to ne doprinosi ni utvrđivanju istine, ni pomirenju, a ponajmanje pravdi za žrtve, smatraju u Dokumentaciono-informacionom centru “Veritas” ilustrujući to suđenjem za slučaj ubistva vojnika na Koranskom mostu.

“Veritas” podseća da su pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na reci Korani u Karlovcu, zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne “Mekušje” u kasarnu “Logorište”, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, posle pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije, druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pešice preko Koranskog mosta.

Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavi i 13 vojnika je likvidirano, a od četvorice preživelih, trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, dok se četvrti u toku noći, takođe sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca, podseća “Veritas”.

Za taj zločin, pod pritiskom međunarodne zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu, u maju 1992. godine, podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika “posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac”, zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava – protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

Maratonsko suđenje Hrastovu započelo je 1992. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu, pred kojim je tri puta oslobađan optužbe s obrazloženjem da je pucao u samoodbrani, ali je sve te presude Vrhovni sud Hrvatske ukidao i predmet vraćao na ponovno suđenje, osim u poslednjem slučaju, kada je postupak sproveo sam i osudio ga na sedam godina zatvora.

Kazna je potom smanjena na četiri godine zatvora, a u aprilu 2016. godine Hrastov je otišao u zatvor, odakle je 9. decembra, 14 meseci pre isteka, pušten uslovno.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.