D.I.C. Veritas

РТС, РТРС, 13.05.2020, ЕУ вратила Теслу у Хрватску

Никола Тесла је враћен на странице “угла за учење” званичног сајта Европске уније. Сада као научник који је рођен у Смиљану, месту које се налази у данашњој Хрватској.

Након што је са званичне презентације Европске уније избачен спорни део у коме је било наведено да је Никола Тесла “чувени хрватски научник”, Тесла је враћен на странице “угла за учење”. Међутим, сада je спорнa одредницa измењена.

“Никола Тесла, рођен у Смиљану (данашња Хрватска) био је међу првима који су открили рендгентске снимке”, стоји у интерактивној игри на званичној презентацији ЕУ.

У “углу за учење” на сајту ЕУ нигде се не спомиње неупитни српски идентитет Николе Тесле.

Након што се сазнало да се на сајту ЕУ било наведено да је Никола Тесла “чувени хрватски научник”, реаговали су Министарство спољних послова и Министарство културе и информисања.

Са сајта ЕУ, дела у коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, био је избачен спорни део у коме је било наведено да је Никола Тесла “хрватски научник”.

Иначе, Никола Тесла рођен је у Аустријској царевини (касније Аустроугарској), у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Републике Хрватске, али никада није живео у земљи која се тако звала.

Отац му је био православни свештеник, а обично се о Тесли говори као Американцу српског порекла, будући да је већи део живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.