D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 01.05.2017, Godišnjica akcije “Bljesak”

Danas se navršavaju 22 godine od hrvatske vojne akcije “Bljesak” kada je za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije u planskom udaru hrvatske vojske proterano 15.000 Srba, a ubijeno 283. Parastos žrtvama biće služen u crkvi Svetog Marka u Beogradu, a potom će biti položeni venci na spomenik stradalim Srbima u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije u Tašmajdanskom parku.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvetljena sudbina 127 lica, dok se među nestalima vodi još 156 osoba, uključujući 65 civila, od kojih je 27 žena.

Po završetku akcije, Hrvati su pokupili 168 tela ubijenih Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom “nepoznat”.

U poslednjih pet godina ekshumirani posmrtni ostaci 145 osoba iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od kojih je 86 identifikovano.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, oko 1. 450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN.

Hrvatski sudovi osudili su veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora, nekoliko desetina njih u zloglasnoj “Lori” u Splitu.

Iz “Veritasa” ukazuju da hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom “Bljesak”, nisu odgovarali.

Direktor tog centra Savo Štrbac ističe da Hrvatska nikada nije sankcionisana zbog napada na područje pod zaštitom UN, niti je bilo ko kažnjen za bombardovanje srpskih civila u Zapadnoj Slavoniji u maju 1995. godine.

Navodi, međutim, da je međunarodno pravosuđe kaznilo Srbe zbog poteza koje su preduzeli kako bi se od toga odbranili.

Od 15.000 Srba do sada se, prema podacima “Veritasa”, na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500 i to uglavnom starije dobi, a najviše ih je ostalo u Srbiji i Republici Srpskoj.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.