D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 01.05.2018, Pomen srpskim žrtvama u Gradiški

U okviru obeležavanja 23. godišnjice egzodusa Srba iz zapadne Slavonije kod spomen-ploče srpskim žrtvama ispred Crkve Presvete Bogorodice u Gradiški, služen je pomen.

Pomenu je prisustvovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je položio venac žrtvama egzodusa.

Venci su spušteni simbolično i u reku Savu.

Dodik je poručio da Srbi moraju biti jedinstveni i, kako je naveo, čuvati dve države – Srpsku i Srbiju.

“Ako nemamo državu, nismo slobodni. U kakvom teškom položaju su Srbi najbolje vidimo u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i samoproglašenom Kosovu”, rekao je Dodik nakon pomena.

Istakao je da je neophodno čuvati Republiku Srpsku koja je stvorena kao vapaj za slobodom, u kojoj danas žive i Srbi proterani iz Zapadne Slavonije.

“Moramo biti jedinstveni, jer ne postoje bosanski i hrvatski Srbi”, poručio je Dodik.

Podsetio je da za srpske žrtve još nema pravde, što je vidljivo iz slučaja hapšenja nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, koji nije zadržan u pritvoru iako postoje relevantni dokazi da je počinio ratne zločine nad Srbima.

“Zato je potrebno da jačamo našu Republiku i ne smemo popustiti ni na jednom mestu. Srpska je danas stabilna i verujem u njenu budućnost”, naglasio je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Predsednik Srpske je napomenuo da se godinama u Gradišci daje pomen stradalim Srbima iz zapadne Slavonije i da to ne sme prestati.

“Srbi iz zapadne Slavonije proterani su u zločinačkoj akciji Hrvatske”, rekao je Dodik i istakao da o karakteru te akcije govori i činjenica da je među ubijenim bila i dvogodišnja devojčica ubijena u bakinom naručju, rekao je on.

Podsetio je i da su Srbi, koji su branili Evropu od Osmanlija, na tragičan način u prošlom veku stradali u Hrvatskoj.

Protiv Srba iz zapadne Slavonije, kojih je bilo oko 15.000, te 1995. godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a ova oblast bila je pod zaštitom UN.

Prema podacima “Veritasa”, među 283 ubijenih i poginulih bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.

Snage UN, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.