D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 06.01.2018, Plenković na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća

ZAGREB - Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj upriličilo je prijem povodom Badnjeg dana i pravoslavnog Božića u hotelu “Vestin”, kojem je prisustvovao premijer Andrej Plenković, a predsednik tog veća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac je poručio da, kada bismo se merili po Petru Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mera hrvatske slobode.

U Plenkovićevoj pratnji su bili potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek.

Zahvalivši im na prisustvu, Pupovac je rekao da su se danas okupili u veri da mogu iznaći snage i ostvariti ideje koje će, kako je rekao, od hrvatskog društva napraviti ono što svi građani žele – prosperitetno i pravedno te društvo koje od prošlosti ne nosi ništa što ne treba, a uzima od prošlosti sve ono što je najbolje.

“Mir božji, Hristos se rodi”, poručio je Pupovac i dodao:

“Kad bismo se merili po Petru Preradoviću, mržnja se ne bi oglašavala nigde, a najmanje u knjigama i školskim učionicama, a za Ilirski pokret čiji je bio jedan od prvaka i za njegove ideje bilo bi mesta svugde dok za neke druge, posebno za ustaški pokret Milu Budaka i njihove ideje ne bi bilo mesta nigde”.

Kad bismo se merili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mera hrvatske slobode, rekao je između ostalog Milorad Pupovac, govoreći povodom 200 godina od rođenja Petra Preradovića.

“Što se tiče nas i naše neposredne budućnosti, mi koji smo se ovde okupili delimo jedno uverenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz ove zemlje i učiniti da svako u njoj ima posla, da svako u njoj ima osećaj jednakopravnosti i ravnopravnosti u bilo kojem njenom delu živeo, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani”, istakao je Pupovac, prenela je zagrebačka N1.

Pupovac, koji je i predsednik SDSS-a, je poručio da nije jednostavan posao onih koji to treba da organizuju, ni onih u vladi, ni onih u Saboru, niti onih u jedinicama lokalne samouprave, ali nema nikakve sumnje da druge nema nego da se to postigne jer je to imperativ vremena, okolnosti i očekivanja koje naši građani pokazuju prema nema.

Dodao je da veruje da će u 2018. godini napraviti ono što se od njih očekuje.

Inače, povodom Badnjeg dana i Božića biće uručene godišnje nagrade SNV-a: za doprinos razvoju srpskih institucija nagrada “Nikola Tesla”, za humanizam nagrada “Dijana Budisavljević”, za antifašizam nagrada “Gojko Nikoliš”, kao i nagrada “Svetozar Pribićević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.