D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 06.05.2017, Grabar Kitarović: Mnogo će vode proteći Dunavom do prijateljstva sa Srbijom

Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u EU, poručila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da će još mnogo vode proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske ali da dve zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose.

Grabar Kitarovićeva je navela da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost zemlje.

“Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima”, istakla je Grabar Kitarovićeva, prenosi Jutarnji list.

Pri tome, kako je rekla, misli na rešenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji.

“Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo da prestanemo da se stalno vraćamo u Drugi svetski rat i da sejemo klice novih zala, želimo da idemo dalje”, rekla je hrvatska predsednica u svom govoru na Svečanoj Sinjskoj alki u Vukovaru.

Grabar Kitarovićeva je navela da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u EU.

“Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese”, rekla je hrvatska predsednica.

Dodala je da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

“Pri tome ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo ‘još će mnogo vode proteći Dunavom', ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obe države, imamo obavezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose”, ocenila je hrvatska predsednica.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.